15. des
UT­RYK­NING: Brann­ve­se­net ryk­ker ofte ut for å bi­stå eld­re som har star­tet brann el­ler ska­det seg hjem­me.Il­lust­ra­sjons­fo­to: Chris­ti­an E. Berg­heim
 
Brannvesenet vil sikre de eldre mot ulykker i hjemmet
Innbyggere over 65 år er fire til fem ganger mer utsatt for brann og andre ulykker i hjemmet. Nå starter Hedmarken brannvesen en stor kampanje for å redusere faren.

Publisert: 28.sep.2018 07.14
Oppdatert: 28.sep.2018 07.46

De fleste av oss blir eldre med årene, og andelen eldre øker også i befolkningen. Det betyr nye utfordringer for nødetatene, som oftere må rykke ut til godt voksne personer som enten har vært utsatt for brann eller andre ulykker i og rundt hjemmet.

Tall fra Hedmarken brannvesen viser at seks av ti ulykker med personer over 65 år skjer i eller nær egen bolig. De aller fleste ulykkene innebærer at personen har ramlet og slått seg. Faren for brann regnes også som fire til fem ganger høyere for denne eldste delen av befolkningen.

Viktig forebygging

Årsaken til den økte risikoen beskrives gjerne som en uheldig kombinasjon av nedsatt førlighet og kognitiv evne – eventuelt også psykiske lidelser og røyking.

– Forskning viser at ensomhet og sosial isolasjon kan forsterke tendensen, sier utrykningsleder og feiersvenn Rune Lersveen i Hedmarken brannvesen til HA.

I forbindelse med den internasjonale eldredagen 1. oktober vil brannvesenet hjelpe eldre til å sikre seg selv i hverdagen, blant annet ved å innføre gode rutiner hjemme i egen bolig.

– I anledning eldredagen vil vi holde foredrag for noen pensjonistforeninger, samt lage en film som demonstrerer ulike tiltak. Av praktiske årsaker vil ikke alt foregå akkurat 1. oktober, men i et romslig tidsrom rundt eldredagen. Vi har utarbeidet sikkerhetstiltak for aldersgruppen 65 pluss, da statistikk viser at risikoen øker med alderen. Vi ønsker å spre god og nyttig kunnskap, sier Lersveen på brannstasjonen.

Enkle grep i hjemmet

På listen over fornuftige og nokså enkle tiltak finner vi blant annet følgende anbefalinger:

God belysning, sklisikre underlag, rekkverk, store og stødige møbler til å støtte seg på, komfyrvakt og tidsbryter på elektrisk utstyr, samt fjerning av løse ledninger, unødvendige gulvtepper og småmøbler man kan snuble i.

Videre anbefaler brannvesenet letthåndterlige slokkemidler, rømningsmuligheter fra soverom, riktig plasserte røykvarslere med vibrasjon og/eller lysvarsel, og også røykvarsler koblet direkte opp mot trygghetsalarmen.

I tillegg gjelder de gode, gamle rådene om å holde lamper og andre varme gjenstander unna brennbart materiale, samt å finne alternativer til levende lys.

Med denne kampanjen ønsker brannvesenet å forebygge ulykker, og på den måten gi flere eldre hedmarkinger en trygg hverdag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke