21. jun
NY KOLLEGA: Teamleder Anna Lena Aas (f.v.) og sykepleierne Hedvig Fevik og Mari Søby ved Helsetunet i Løten setter pris på den nye kollegaen. – Men vaskinga gjør fortsatt renholderne, sier Aas.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
En tryggere og enklere hverdag
Roboten Skureguri har skapt stor forandring på Helsetunet i Løten. I tillegg til at den hindrer smitte i å spre seg, har den gjort hverdagen bedre for både renholdere og sykepleiere.

Publisert: 11.okt.2017 18:44
Oppdatert: 11.okt.2017 18:48

– Skureguri er en dyktig medarbeider, sier Anna Lena Aas, teamleder for renholderne ved Helsetunet i Løten.

I februar kom desinfeksjonsroboten til Helsetunet, etter at kommunen hadde bladd opp 300.000 kroner. Der gjør den en hederlig innsats med å ta knekken på uønskede bakterier.

I riksmedia er det skrevet flere saker om at resistente bakterier er en trussel mot norsk helsevesen, og da særlig sykehus og sykehjem, den siste tiden. Sykehjemspasienter er særlig utsatt for infeksjoner.

I likhet med sykehjem i Hamar, Ringsaker og Stange har de ved Helsetunet i Løten tatt i bruk ny teknologi for å hindre smitte. Nå har Skureguri, som roboten deres ble døpt, vært i sving i åtte måneder. Renholdsleder Aas ser positive resultater.

– Vi har ikke hatt smitte etter at vi tok i bruk roboten. Om det er tilfeldig, vet vi ikke, men vi har ikke hatt noen utbrudd siden vi fikk den, sier Aas.

EN TREDEL KAN FOREBYGGES

Folkehelseinstituttet anslår at en tredel av alle infeksjoner kan forebygges. Smitte og bakterieutbrudd er en vanlig årsak til sykdomsutbrudd hos eldre. Skureguri bidrar til å forebygge dette.

Roboten, som ser ut som en stor kasse, plasseres i rommet som skal desinfiseres. Der spruter den ut hydrogenperoksid og tåkelegger rommet. Slik desinfiseres både rom og inventar; til og med klærne som henger i klesskapet, blir smittefrie. Etter utlufting og en vanlig runde med vaskefilla er rommet klart til bruk igjen.

I tillegg til at den nye teknologien fjerner smitte på en trygg måte, gjør Skureguri hverdagen enklere for Helsetunets ansatte.

– Tidligere har det tatt to personer fire timer å desinfisere et vanlig rom. I tillegg har sykepleier tatt senger og nattbord. Vi har vært fullt påkledd i gul dress, med støvler og munnbind. Det er ganske klamt og hett. Nå gjør maskinen jobben på tre og en halv time, så kommer vi og vasker over som vanlig etterpå, sier Aas.

Også sykepleierne Mari Søby og Hedvig Fevik merker en betydelig endring på jobb. Smittevask trenger de ikke lenger tenke på.

– Maskinen har lettet arbeidet vårt veldig, sier Fevik.

LÅNES UT TIL BARNEHAGER

I Løten har Skureguri vært i sving ukentlig siden hun kom. Utover høsten skal maskinen også lånes bort til barnehager, som kan desinfisere leker. Ved Helsetunet brukes den også til å desinfisere hjelpemidler beboere og andre låner for en periode.

– Vi er veldig fornøyde med at stabssjefen jobbet for at vi skulle få roboten, sier Aas.

Hun forteller at Helsetunet ved utbrudd av epidemier kan låne maskiner fra nabokommuner, eller fra firmaet Decon-X, som står bak roboten. Fra firmaet i Oslo er de også behjelpelige med fjernstyring dersom Skureguri skulle ha en dårlig dag eller av andre grunner ikke ville fungere, forteller Aas.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.