16. des
SETERVANG: Rådmannen er streng når det søkes om nybygging på de gamle setervangene i Ringsakfjellet - denne gang fra Nøkkelåsen.
 
Får ikke bygge hytte på Nøkkelsåsen
Rådmannen i Ringsaker avslår gardbruker Ole Martin Fjeldbergs søknad om å få bygge ei hytte på sin egen setervang på Nøkkelåsen.

Publisert: 25.jan.2018 20.01
Oppdatert: 25.jan.2018 20.13

Grunneier Pihl er positiv til søknaden til sitt eget styremedlem Fjeldberg. Men rådmannen mener at fordelene ved å gi dispensasjon ikke vil være «klart større enn ulempene» og at vilkårene for dispensasjon dermed ikke er oppfylt.

Fjeldberg selv anfører at husene på setervangen er tatt ned de siste årene fordi bygningene utgjorde en fare for både mennesker og dyr.

Erstatter revet hus

– Vi ønsker nå å sette opp igjen et seterhus på grunnmuren etter det gamle huset. Vi ønsker at det skal bli mest mulig likt det huset som sto der, poengterer Fjeldberg i sin søknad til Ringsaker kommune.

Seterhuset skal settes opp i laftet tømmer å bli på samme størrelse som det tidligere seterhuset.

Grunneier Pihl AS ser positivt på at de seterberettigede vedlikeholder og bygger de seterhus man har rett til, og på den måten holder anleggene i god stand.

Styret i Pihl argumenterer med at seterhuset tilhører den seterberettigede gården og skal følge denne ved salg eller overdragelse. Seterhuset kan ikke skilles fra gården. Pihl har også godkjent plassering av seterhuset og byggetegningene.

Det holder ikke for rådmannen i Ringsaker som viser til bestemmelsene i plan og bygningsloven når han avslår søknaden.

Kommuneplanen omtaler seterområdene i fjellet og der heter det at «setergrender skal bevares som kulturmiljø ved drifts og pleie av kulturlandskapet. Ny bebyggelse eller andre tiltak som medfører oppdeling eller på annen måte forringer setervangen, er ikke tillatt».

Fordel for søker

Rådmannen mener at en ny fritidsbolig på setervangen innebærer en fordel for søker mens samfunns-, fritids og landbruksinteressene blir skadelidende.

Rådmannen mener allmennhetens interesser skal vektlegges. Rådmannen er derfor av den oppfatning at det er uheldig å tillate oppføring av nye fritidsboliger i seterområdene.

– Oppføring av nye fritidsboliger på setervangen, slik det søkes om i dette tilfellet, vil være med å undergrave kommuneplanens bestemmelser, skriver rådmannen. Det er nå opp til planutvalget å behandle saken videre. Får søker Fjeldberg medhold av politikerne, må saken utsettes og sendes på høring før et vedtak fattes.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke