23. okt
OMFATTENDE:Planleggingen før årets ulvejakt har vært omfattende. Tirsdag ble det kjent at departementet ikke gir tillatelse til å felle de fire ulveflokkene i Hedmark. Arkivfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
 
- Hedmark blir et ulvereservat
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gir ikke tillatelse til å skyte fire ulveflokker i Hedmark.

Publisert: 20.des.2016 09:33
Oppdatert: 20.des.2016 11:25

– Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at det ikke er hjemmel for felling av de fire aktuelle revirene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til NTB tirsdag.

Departementet har derfor besluttet at det ikke kan åpnes for felling i de fire ulverevirene. Lisenskvoten kuttes dermed fra 47 til de 15 ulvene det allerede er tillatelse til å felle, og som gjelder enkeltulver utenfor ulvesonen.

– Det har vært veldig viktig for oss å få en full juridisk belysning av saken. Derfor ble fagvurderinger fra både Klima- og miljødepartementets og Landbruks- og matdepartementet oversendt lovavdelingen for vurdering, utdyper Helgesen.

Lovavdelingen fastslår at naturmangfoldsloven og Bernkonvensjonen krever at skadepotensialet må være av et visst omfang og alvorlighetsgrad, for at felling av ulv skal kunne tillates. I denne saken har lovavdelingen konkludert med at lovens vilkår ikke er oppfylt. Et annet vilkår for felling er at formålet ikke kan oppnås på andre måter, som for eksempel ved inngjerding av beitedyr.

Felling før beitesesong

– I rovdyrpolitikken har denne regjering senket terskelen for å ta ut rovvilt i forkant av beitesesongen i prioriterte beiteområder. Dette gjelder også for ulv der den utgjør et tilstrekkelig skadepotensial, forklarer Helgesen.

Regjeringen vil også vurdere å senke terskelen ytterligere.

– Vi vil i ulveforvaltningen ha tett oppfølging og overvåke situasjonen framover for å dokumentere skadepotensial innenfor prioriterte beiteområder. Det blir spesielt viktig fordi ulvebestanden har økt, og fordi vi må vurdere revirenes skadepotensial, forklarer Helgesen.

300 jegere forberedt

Forberedelsene før årets ulvejakt har vært omfattende. I Hedmark har nær 300 jegere planlagt ulvejakten på de fire ulveflokkene. Jakten skulle ha startet 2. januar.

Av de 15 ulvene, som det tidligere er gitt tillatelse til å felle, er det i Rendalen felt to av Statens naturoppsyn og en av kommunalt fellingslag. To er felt av vanlige lisensjegere i Froland og Stor-Elvdal, og en er tatt på påstått nødverge i Lierne. Det gjenstår derfor fortsatt ni ulver på den samlede kvoten utenfor sonen.

- Ulvereservat

- Det er forakt for de som bor og driver med beitenæring i ulvesona at Høyre og miljømyndighetene nå overprøver både Stortinget og lokale rovviltnemnder og likevel ikke vil tillate lisensfelling av 47 ulver. Nå blir det likevel ikke mulig å ta ut fire ulveflokker i Hedmark. I praksis gjør Klima- og miljøvernminister Helgesen Hedmark til et ulvereservat der ulv har prioritet foran lokalbefolkning og beitedrift, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

-  Høyre og Frp har nå besluttet at det ikke skal være mulig å ta ut ulv der ulven faktisk finnes. Det viser hvor ensidig og virkelighetsfjern ulvepolitikken til dagens regjering er, fortsetter en opprørt Senterpartileder som selv bor i Hedmark. – Regjeringen bruker som begrunnelse at det er for lite skadepotensial hos ulveflokkene i Hedmark, men grunnen til det er jo at nær sagt all beitedrift i Hedmark er lagt ned allerede på grunn av de store problemene med ulv. Det oppleves som et hån for de som bor i Hedmark at myndighetene nekter å ta hensyn til hvordan deres liv påvirkes av å ha ulv i nærmiljøet.  

-  På sin egen pressekonferanse sa Helgesen (H) at det er intern uenighet i regjeringen om dette temaet, der Landbruks- og matdepartementet har hatt en annen vurdering enn Klima- og miljødepartementet. Det er veldig spesielt at en minister velger å overprøve Stortingsflertallet og lokale rovviltnemnder på så tynt grunnlag. Dette vitner om at Klima- og miljøvernministeren er uten bakkekontakt i ulvesaken, avslutter Vedum. 

Klok beslutning

– Dette var en veldig viktig beslutning som viser at vi har et nasjonalt lovverk i naturmangfoldsloven som må følges, sier Venstres Ola Elvestuen.

– Dette var riktig og klok avgjørelse. Ulv er en del av norsk natur, og skal være det. Denne beslutningen viser at vi har et nasjonalt lovverk i naturmangfoldsloven som må følges, og at vi også må følge de internasjonale forpliktelsene i Bern-konvensjonen, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NTB.

– Statsråden tar også utgangspunkt i det. Vi kan ikke ha vilkårlig nedskyting av den norske ulvestammen. Denne beslutningen sikrer at ulv fortsatt er en del av norsk natur og tar også et ansvar for den skandinaviske ulvestammen, sier Elvestuen.

Han mener beslutningen viser at rovviltnemndene har gått langt ut over Norges forpliktelser etter naturmangfoldsloven og Bern-konvensjonen. 

- Ulvene får leve

WWF-leder Nina Jensen er storfornøyd med regjeringens beslutning om å kutte kraftig i den foreslåtte lisenskvoten for felling av ulv.

– Ulvene får leve! Dette er en ubeskrivelig dag for alle som er opptatt av natur! Gratulerer og tusen takk Vidar Helgesen Erna Solberg, skriver Jensen på Twitter.

– Vi har reddet våre ulver. Takk, Vidar Helgesen, for den beste julegaven noensinne, og for at du står opp for naturen, skriver hun videre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke