buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
JUBILEUM: SMISO Hamar feirer sine første 30 år som støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Fra venstre styreleder Thorleif Sørhol Nilsen sammen med de ansatte Elisabeth Rugsveen, Elisabeth Strøm, Heidi Rognlidalen, Linda Johnsen og daglig leder Live Haakensveen. FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Feiret seg selv
SMISO Hamar er 30 år, og opplever økt pågang og økt aktivitet i jubileumsåret.

Publisert: 20.nov.2017 19:58
Oppdatert: 20.nov.2017 20:03

SMISO står for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep.

Senteret yter støtte og bistand til personer som har opplevd seksuelle overgrep, men jobber også forebyggende i form av opplæring og undervisning.

I år er senteret 30 år i Hamar, og mandag kveld ble det markert med et kulturprogram i senterets lokaler i Lindbergbakken for brukere og inviterte gjester.

Stabil drift

I 2016 var senteret på randen av konkurs, etter at BUFDIR truet med å kreve å få offentlig støtte tilbake etter at deler av støtten var brukt på sluttvederlag til en tidligere ansatt.

Vedtaket ble ikke satt ut i livet, og senteret berget videre drift.

Nå er dette historie, og daglig leder Live Haakensveen sier at driften nå er stabil og at det er ro rundt senteret.

Så langt i 2017 har 88 enkeltbrukere benyttet seg av senterets tilbud, som er flere enn på samme tid i fjor. Det har vært gjennomført 910 enesamtaler, og notert 1.854 henvendelser.

Kursopplegg

– Vi merker økende pågang. Vi tilbyr kursopplegg for skoler og barnehager, og opplever også økende etterspørsel etter det. Føringer fra staten tilsier at kommunene skal forebygge vold og seksuelle overgrep, sier Haakensveen.

HA snakket med en av brukerne av SMISO. Hun ønsker å være anonym.

– Hva betyr SMISO for deg?

– Det betyr egentlig alt. Det er det mest stabile i livet mitt. Jeg er innom ukentlig, og er med på det jeg kan av aktiviteter. Her er det alltid noen å prate med, sier kvinnen, som har vært bruker av SMISO Hamar til og fra siden 2007.

Stiftelse

SMISO Hamar er det andre senteret av sitt slag i landet, Kun SMISO Oslo er eldre.

SMISO Hamar ble opprettet av to privatpersoner. I 2002 fikk det form av en stiftelse, som det fortsatt er. Staten dekker mesteparten av utgiftene.

SMISOs eget husorkester underholdt under det åpne huset mandag kveld, før Merethe Trøan var invitert til å synge.

Markeringen av 30-årsjubileet fortsetter tirsdag i Hamar rådhus, hvor det blir et mer formelt og faglig program med vertskommune Hamar kommune og samarbeidspartnere.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SANG: Merethe Trøan. FOTO: ELI J. HAUGEN
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat