24. apr
 
Tar vare på historien
Folk ble bedt om å lete fram gamle bilder og ta dem med til bildekvelden på Ådalsbruk. Resultatet ble hundre nye historiske fotoglimt i Anno museums digitale arkiv.

Publisert: 28.sep.2017 22:24
Oppdatert: 28.sep.2017 22:31

– Jeg har en samling her med gamle postkort fra Løten og Ådalsbruk. Det er hovedsakelig det jeg samler på, forteller Per Frydendal og blar i en grønn perm, der postkortene med de historiske bildene ligger trygt i hver sin plastlomme. Her er bilder av det gamle meieriet, stasjonen, huset som på folkemunne ble kalt «uenigheta», gamle Østvang skole og det staselige kommunehuset Tingberg fra før brannen i 1958.

Rundt bordet sitter Arne Ivar Helgesen, Turid og Karl Petter Opsahl og Per Håkon Hansen. Flere av dem har med seg gamle fotografier Anno museum skal få legge inn i sitt digitale arkiv.

TRENGER HJELP FRA PUBLIKUM

Søker man opp «Løten» på Anno museums side digitaltmuseum.no, får man 14.250 treff. «Hamar» gir 93.673 treff, «Ringsaker» 47.435 og «Stange» 25.849 treff. Uten hjelp fra publikum vil det være umulig for museet å tilby noe digitalt fotoarkiv.

Geir Ove Andreassen og Erik Mostue fra museet hadde jobben med å digitalisere de gamle bildene som kom inn under bildekvelden på Ådalsbruk, rundt hundre stykker. Andreassen forteller at det er de rareste ting som gjør gamle bilder verdifulle.

– Folk ser etter de rareste ting. Noen ser på biler, noen ser på lyktestolper, noen er interesserte i sko, noen i hårsveiser eller klær, forteller han.

Derfor har han en klar oppfordring til dem som måtte komme over en kasse med gamle bilder:

– Rydder du i et dødsbo – ikke kast fotografiene! Gi dem til et historielag som kan se gjennom dem.

HAR LITE FRA 70-TALLET

Torunn Skjærstad sitter i styret i Løten historielag. Hun forteller at bildene som samles inn i Løten, blant annet kan bli brukt i årbøker. Åse Krogsrud holder på med en bok om livet rundt fabrikkene på Ådalsbruk, og den trengs det bilder til. Men først og fremst digitaliseres de gamle fotoskattene for å bevare historien for kommende generasjoner.

– Historien gjentar seg. Derfor må vi dokumentere det som har skjedd for å utdanne og informere kommende generasjoner. Anno museum har mye fram til 1970, men etter det har folk glemt å ta vare på bildene sine. Derfor er vi ute etter nyere situasjonsbilder, sier Skjærstad.

kong Harald dukket opp

I løpet av en kvelden på Ådalsbruk fikk de inn bilder av mødre med barnevogn, hverdagsliv og gamle plasser, samt et bilde søstrene Kristin og Anne Lise Sletten hadde med seg fra da kronprins Harald og kronprinsesse Sonja midt på 70-tallet besøkte antikvitetshandler Lars Ihrstad og hans kone Ester på Midtskogen.

«Gamle bilder fra Løten» har også en egen Facebook-side, hvor det stadig legges ut gamle bildeglimt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.