buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
– Tenk deg om, ikke pynt med mikroplast!
– Dropp juleglitter, plastkonfetti og dekorsnø i plast! Alt dette er mikroplast og har ingenting med julekos å gjøre!

Publisert: 13.des.2017 15:19
Oppdatert: 14.des.2017 09:11

Oppfordringen kommer fra Stein Brohjem. Han er skremt over hvor lite vi ser ut til å ta inn over oss at plastsøppel er i ferd med å ødelegge naturen og hele livsgrunnlaget vårt.

Er overalt

– Mikroplast i sminke fikk en periode stor oppmerksomhet og ble forbudt. Men vi omgir oss med mikroplast overalt, også nå i jula, og det ser ikke ut til å bekymre oss. Butikkene pynter mye av det de selger med glitter, i tillegg til at det er en fast del av ethvert juleverksted. Dette glitteret er faktisk mikroplast, sier Stein Brohjem.

Det store engasjementet hans ble vekket for alvor for seks år siden. Da var han på sykkeltur i Lofoten og overnattet i en sovepose nede i fjæra. I utgangspunktet en idyll og en stor naturopplevelse. Neste dag oppdaget han at han lå i en søppelhaug, masse plast som var drevet i land.

– Jeg har vel alltid vært en plukker, men de siste årene har jeg gått jevnlig langs stranda, mellom Bryggeriet, Koigen og Domkirkeodden. Det har blitt mange sekker, forteller Stein Brohjem, som alltid har en pose i lomma, uansett hvor han skal. For det ligger plastsøppel overalt.

Blir ikke borte

– Plast i naturen blir ikke borte, den brytes aldri ned. Plasten brytes bare opp i mindre og mindre biter og blir til mikro og nanoplast full av miljøgifter som med tiden går inn i næringskjeden. Det er avgjørende at vi forstå hvor farlig dette er, for naturen og for oss, sier han.

Han er blitt vant til at folk ser rart på han når han går langs stranda eller vegen og plukker plast. Noen kikker bort, noen roser han. Enkelte kommenterer at «noen» burde rydde opp.

– De «noen» er faktisk deg. Det kan føles litt rart å bøye seg ned og plukke opp andres søppel, men det gir en god følelse. Det rareste er vel egentlig å se alle som bare tråkker over det uten å bry seg, sier Stein Brohjem.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat