17. nov
Lokker: Felle av vann, sprit og malt skal ta knekken og brunsneglen. På Domkirkeodden kan også folk ta i bruk saks og bøtte som står stasjonert. På bildet: Hildur Hauksdottir.BEGGE Foto: Kristine Grønstad Alstad
 
Slik vil museet på Odden vinne over brunsneglene
Sprit, malt og vann skal ta knekken på hageeieres store fiende.

Publisert: 11.jul.2018 07:44
Oppdatert: 11.jul.2018 07:51

– Selv om tørken er dårlig for bøndene, holder den i hvert fall sneglene unna, sier gartner Hildur Hauksdottir på en gresslette på Domkirkeodden.

Det grønne har igjen rukket å bli tørt etter en av få dager med regn i sommer.

– Hvis det er overskyet og regn, så kommer de fram, sier Hauksdottir, som igjen har satt i gang med å fjerne brunskogsneglene som for mange er en pest og en plage.

Det har ikke vært mange brunsnegler å se i år. Likevel oppfordrer Hamar kommune og Hauksdottir folk til å ta en ekstra titt når de er ute på tur. På Domkirkeodden har Hauksdottir satt ut fem stasjoner med bøtte og saks, som man kan benytte seg av.

Noen synes kanskje metoden med saks og bøtte virker grotesk, men det finnes andre metoder. På 12 andre stasjoner er det satt ut satt ut bokser med en spesialblanding med vann, sprit og spraymalt. Det tiltrekker sneglen og drukner den raskt og effektivt.

– De dør uansett hvilken metode du bruker, men det mest humane er nok å klippe. Da dør den momentant, sier Hauksdottir.

Selv om det er få av brunskogsneglene i år, er de fremdeles en malplassert art som bør fjernes.

– Det er svartskogsneglen som hører hjemme her. Brunskogsneglen hører til i varmere strøk, og her vet ikke engang fuglen at det er mat de kan spise, forteller Hauksdottir.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Få: Denne trives ikke i årets sommervarme.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke