buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
NYTT ORGEL: Domkantor Trond Våge (t.v) og kirkeverge Daniel Flugstad foran dagens orgelpiper som innen fem år skal erstattes med nye. FOTO: Trude Ånnevik
 
Domkirka får nytt kirkeorgel innen fem år
Endelig skjer det! Innen fem år skal det stå et helt nytt kirkeorgel i Hamar domkirke.

Publisert: 27.nov.2017 13:25
Oppdatert: 27.nov.2017 15:14

Et nytt og tidsriktig kirkeorgel har stått øverst på ønskelista til Kirkelig fellesråd og kirkeorgelkomiteen. Usikker plan for finansiering har så langt satt stopper for videre planlegging. Men nylig falt finansieringen på plass. Hamar kommune garanterer for låneopptak på 10 millioner kroner. Hamar kirkelige fellesråd får årlig overført to millioner kroner.

– Vi mener at vi nå har sikkerhet god nok til å sette i gang, sier kirkeverge Daniel Flugstad.

Kostnadsrammen for det nye orgelet er satt til 10 millioner kroner. Kirkeorgelkomiteen, som i lengre tid har samlet inn penger til nytt orgel, vil fortsette arbeidet. Komiteen har hatt som mål å samle inn to millioner kroner.

INNSAMLING

– Nå har vi større sikkerhet for prosjektet. Dermed kan vi love at alle som bidrar med penger, får «sin bit» av kirkeorgelet, sier domkantor Trond Våge som er veldig glad for at Kirkelig fellesråd nå prioriterer kirkeorgel så høyt at de vedtar igangsetting.

I 2018 vil gå med til detaljer og spesifikasjoner rundt anbudsrunden. Her er Våge og Flugstad helt enige: De skal bruke god tid på å planlegge et orgel som passer akkurat til Hamar domkirke. Det betyr at de må tilbake til planene som ble laget for orgelet i 1925. Da var det 1600-talls klassiske prinsipper som ble fulgt. Ombyggingen av orgelet i 1966 var langt fra vellykket, og det er disse feilene de har slitt med i alle årene etterpå.

Nytt gulv

Daniel Flugstad håper at innbyggerne i Hamar, og ikke minst næringslivet, vil bidra med penger i innsamlingen.

– Vi håper at folk vil verdsette et nytt orgel og bli med på spleiselaget. Dette kommer hele byen til gode, sier han.

2018 blir et spennende år for Hamar domkirke på flere måter. I løpet av året skal det slitte gulvet i kirken erstattes med 30 mm heltre eikegulv. Det kommer til å bli en merkbar endring, men også nytt gulv må tas med i beregningen når det nye orgelet skal planlegges.

Det er beregnet å ta 8–10 måneder å bygge et nytt orgel med totalt 42.000 piper. I tillegg vil det ta rundt fire måneder å installere orgelet. I denne perioden blir det med andre ord ikke orgelmusikk i kirken, men Trond Våge mener at kirkerommet likevel kan brukes mens arbeidet arbeidene pågår.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat