buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Vennskapsby: Svein Ørsnes er leder i foreningen vennskapsbyforeningen Hamar–Khan Younis. Foreningen er i virksomhet, selv om kommunen har lagt ned sin komité for Khan Younis.
 
Håper endelig å få besøke Khan Younis
Hamar kommune har lagt ned sin Midtøsten-komité, men en gjeng frivillige jobber for å styrke forbindelsen til Hamars palestinske vennskapsby Khan Younis. Hamar

Publisert: 18.mai.2017 09:51
Oppdatert: 18.mai.2017 09:57

Hamar er en av 6–7 byer i Norge som har en palestinsk vennskapsby.

Byen heter Khan Younis og ligger på Gaza-stripen.

Hamar og Khan Younis ble vennskapsbyer tilbake i 2001, men mange krigshandlinger og israelsk blokade har gjort vennskapsbysamarbeidet utfordrende.

Opprettet forening

I 2011 ble Hamar kommunes Midtøsten-komité lagt ned. Denne komiteen jobbet med vennskapsforbindelsene både til palestinske Khan Younis og israelske Karmiel.

I 2014 etablerte Svein Ørsnes og flere ildsjeler Vennskapsbyforeningen Hamar – Khan Younis med 30 medlemmer og et styre på fem personer som en respons på det de oppfattet som en lavere prioritering av vennskapssamarbeidet med Khan Younis.

Planlegger reise

Ørsnes forteller at foreningen ser det som sin misjon å jobbe mot kommunen for å beholde forbindelsen til Khan Younis.

De driver med informasjonsarbeid for Khan Younis i Hamar, og deltar blant annet på Stoppested Verden.

Ørsnes har vært engasjert i Midtøsten-spørsmål lenge, men han har aldri vært i de palestinske områdene. Nå planlegger ordfører Einar Busterud å reise til Khan Younis i slutten av juni.

Direkte kontakt

Ørsnes håper at kommunen ser det som interessant å ha med noen fra vennskapsbyforeningen.

– Gjennom årene har det vært gjort mange forsøk på å reise med delegasjoner fra Hamar til Khan Younis, men det har vært veldig vanskelig. Manglende direkte kontakt har også gjort vennskapsbysamarbeidet veldig vanskelig. Et besøk i Khan Younis hadde gjort det mulig for oss å etablere direkte kontakt med skoler, foreninger og næringsliv. Det vil være verdifullt for arbeidet i vennskapsbyforeningen, mener Ørsnes.

Vil invitere

Ørsnes mener at Hamar kommunes internasjonale arbeid i stor grad har blitt preget av handel og EU-prosjekter.

– Når det gjelder Khan Younis, dreier det seg om solidaritet. Denne gangen håper jeg det går i orden med et besøk. Uansett må vi i vennskapsbyforeningen få av gårde en invitasjon til Khan Younis, slik at noen derfra kan komme hit, mener Ørsnes.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
VENNSKAPSBY: Her ligger vennskapsbyen til Hamar.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat