buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Ekstraordinære tiltak: Daglig leder Morten Lillehagen i Ankerskogen svømmehall og hans stab renser rørene i dusjanlegget til Ankerskogen hvert 14. dag.
Foto: Dag W. Grundseth
 
Legionella påvist i Ankerskogen
Ankerskogen svømmehall har i ett års tid slitt med for høye verdier av Legionella-bakterien i dusjanlegget. Ingen er rapportert syke, og det er ikke farlig å bruke anlegget.

Publisert: 02.des.2017 08:18
Oppdatert: 02.des.2017 08:23

Det var for et års tid siden at det ble registrert forhøyede verdier av Legionella-bakterien i Ankerskogens dusjanlegg.

Legionella-bakterier er vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn.

Det finnes ulike typer av Legionella-bakterier, og den typen som er påvist i Ankerskogen innebærer ikke smittefare i seg selv, men indikerer at det er vekstvilkår for den smittefarlige varianten.

Den smittefarlige varianten kan forårsake to sykdommer; legionærsykdom og pontiacfeber.

I dusjanlegg

Kjetil Kjærnes i Byggeråd var prosjektleder for rehabiliteringen av Ankerskogen svømmehall, og er hentet inn for å følge opp saken.

Legionella er kun påvist i dusjanlegget. Alt vann som går til bassengene blir kloret, som dreper alt av bakterier.

– Da de forhøyede verdiene ble påvist, iverksatte Ankerskogen termisk rensing av dusjanlegget hver fjortende dag. Det vil si at dusjanlegget gjennomspyles med vann som holder over 70 grader, opplyser Kjærnes.

Stor kostnad

For ett år siden installerte Ankerskogen et anlegg for anodisk oksidasjon av vannet til dusjanlegget. Kostnaden til dette har vært i størrelsesorden 350.000 kroner inkludert tilpasning av rørene. Anlegget dreper alt av næringsstoffer i vannet. Det var forventet at dette anlegget skulle løse problemet, men det tar for lang tid og derfor planlegges ytterligere tiltak som vil virke raskere.

– Har noen blitt syke av Legionella-bakteriene?

– Nei, det er ikke meldt om sykdomstilfeller, og det er ikke forbundet med helsefare å bruke anlegget. Vi har løpende kontakt med Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen om saken, ifølge Kjærnes.

Blindsoner

– Hva er den bakenforliggende årsaken til at Legionella blomstrer opp?

– Det er et stort røranlegg i garderobedelen i Ankerskogen. Det er koblet ut en tank for oppsamling av vann til varmegjenvinning og gjort tiltak for å sikre full vanngjennomstrømning i hele røranlegget. Det er vanskelig å være skråsikker på at kilden er funnet, men vi mistenker at legionellabakteriene har utviklet seg i disse delene av anlegget, sier Kjærnes.

Daglig leder Morten Lillehagen konstaterer at saken har vært komplisert og kostnadskrevende for dem.

– Vi har hatt tett dialog med Samfunnsmedisinsk enhet hele vegen. Etter at Legionella ble påvist, har vi forsterket prøvetakingen og har kontroll på bakterien. Det er ikke helsefare forbundet med å bruke anlegget, understreker Lillehagen.

Har gitt pålegg

Samfunnsmedisinsk enhet har påpekt to avvik som Ankerskogen svømmehall må rette før 31. desember.

De to avvikene dreier seg om at Ankerskogen har et ufullstendig internkontrollsystem, og ikke har et tilfredsstillende system for å hindre oppblomstring av Legionella-bakterier. Vedtaket ble fattet 27. november.

– Vi avventer nå dokumentasjon fra Ankerskogen, sier kommuneoverlege Hege Raastad.

– Er det aktuelt å stenge Ankerskogen?

– Nei, det er ikke aktuelt med den typen Legionella-bakterier som er påvist. Det er ikke farlig å besøke Ankerskogen, sier Raastad.

Hun bekrefter at det ikke er rapportert sykdomstilfeller grunnet Legionella på Hedmarken. De aktuelle sykdommene er meldepliktige til Folkehelseinsituttet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat