buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Vil gå med jevnaldrende: Fra venstre Drar Afwerki, Ap-politiker Grete Solli, Heinok Gebrekistos, Sayed Aziz Khan, Yorsalen Gerensie, Ap-politiker Osman Kawkabishad, Samuel Michole og Rakel Nguse kjemper for at minoritetsspråklige ungdommer får gå på Hamar katedralskole. Foto: Eli J. Haugen
 
- Katta er bedre, for da får vi snakket mer norsk
De minoritetsspråklige ungdommene ønsker å gå på skole med norske jevnaldrende, men må gå med langt eldre elever på Hamar læringssenter.

Publisert: 07.feb.2017 08:03
Oppdatert: 08.feb.2017 07:15

– Katta er bedre, for da får vi snakket mer norsk, sier Sayed.

Sayed Aziz Khan har flyktet fra Afghanistan, og har vært i Norge i 1,5 år. Han bor i Hamar og er blant flere minoritetsspråklige ungdommer som får sitt skoletilbud blant eldre elever på Hamar læringssenter.

Av økonomiske årsaker har Hamar kommune bygget opp sitt eget tilbud i tilknytning til kommunens språkopplæring for innvandrere, nå kalt Hamar læringssenter.

Jevnaldrende

Ungdommene som møter HA i Hamar bibliotek har et sterkt ønske om å få gå sammen med jevnaldrende i innføringstilbudet på Hamar katedralskole. Dette drives i regi av Hedmark fylkeskommune, og har en høyere pris for kommunen.

– Jeg ønsker å lære norsk veldig godt. På Katta er det mange jevnaldrende norske ungdommer, og vi får snakket mye norsk, tror Sayed.

Deltar i fellesaktiviteter

På Katta har de minoritetsspråklige elevene undervisning i egne klasser, men de deltar i gym og fellesaktiviteter på skolen på lik linje med øvrige elever. Gjengen HA møter tror Katta er en god arena for å bli integrert.

– På Hamar læringssenter går vi sammen med mange voksne elever. Vi ønsker å møte nye venner på vår egen alder og lære bedre på Katta, supplerer Heinok Gerekistos.

Bedre motivasjon

Hamar Arbeiderparti har gjennom lang tid jobbet for å få kommunen til å åpne opp for at disse elevene skal ha den samme valgfriheten som norske elever. Kommunestyrerepresentant Osman Kawkabishad mener det er en bedre motivasjon for ungdommene å gå i vanlig norsk skole.

– Der møter de jevnaldrende. Målet er å integrere ungdommene godt, slik at de blir gode borgere som bidrar og betaler skatt til det norske samfunnet, sier Kawkabishad.

Saken utredes nå av kommunens administrasjon.

– Det finnes eksempler på at resultatene bedres når minoritetsspråklige går på vanlige videregående skoler, sier Ap-politiker Grete Solli.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat