buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
KLARE FOR TRONDHEIM: Janis Macevskis (fra venstre), Åshild Lerbak, Michael Mikalsen og Simen Federley er klare for å konkurrere i Trondheim. FOTO: Trude Ånnevik
 
Skal konkurrere i tidenes første skole-NM
Torsdag blir en spennende dag for åtte elever fra Storhamar videregående skole og Katta. Da skal de konkurrere i tidenes første skole-NM!

Publisert: 25.apr.2017 15:15
Oppdatert: 25.apr.2017 15:14

Rundt 240 videregående elever fra hele landet deltar i dette aller første skolemesterskapet. De skal konkurrere i 25 ulike fag, og konkurransene er delt på åtte skoler i Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag.

Tirsdag var det fem spente elever som satte kursen for Trondheim. Storhamar-elevene Åshild Lerbak (20) skal konkurrere i kokkefaget, Michael Mikalsen (18) skal konkurrere i bakerfaget, Simen Federley (19) konkurrerer i industriell matproduksjon og Janis Macevskis skal konkurrere i faget butikkslakter.

MASSE ØVING

Alle vet hvilke oppgaver som venter dem, og den siste tiden har de terpet og øvd for å stille best mulig forberedt når det virkelig gjelder.

– Jeg er kjempenervøs, sier Åshild Lerbak. Hun vet at hun skal lage aspargessuppe og en hovedrett med kylling i løpet av de fire timene konkurransen varer.

– Jeg har laget det mange ganger, men det er noe annet når det er konkurranse, sier hun. Medelevene nikker. De begynner å kjenne på spenningen.

På samme tid skal Michael lage en hvetedeig og en wienerdeig som forhåpentlig skal gi mange gode produkter.

– Jeg har fått øve mye hos baker Kristiansen og håper jeg får lærlingkontrakt der, sier han.

I butikkslakterfaget får Janis utdelt ei skinke, en mørbrad og et lammelår. Av de råvarene skal han lage både halvfabrikata og ferdig mat.

Janis har fått lærlingkontrakt på Nortura. Det har også Simen Federley som skal lage både krydrete pølser, krydret smør og sjokoladefromasj i faget industriell matproduksjon.

Konkurrerer i Hamar

Mediegrafikerelev Silje Fugleberg (17) og frisørelev Eline Thomassen (17), begge fra Hamar Katedralskole, konkurrerer på hjemmebane siden begge disse konkurransene foregår på Katta.

– Foreløpig er jeg ikke så nervøs, men det kommer sikkert, sier Silje Fugleberg. Hun slo ut 24 konkurrenter for å komme til NM og regner med at hun etter dette skoleåret skal bli lærling i kommunikasjonsbyrået Scootr.

Eline Thomassen føler at hun har noenlunde kontroll på den hårfrisyren hun skal sette opp i konkurransen torsdag. Etter dette året blir hun lærling på Salong Gullhår i Hamar.

VISE SEG

World Skills har i flere år vært arrangert med lærlinger som deltakere, men det er første gang det er skoleelevene som konkurrerer. En viktig konkurranse, mener faglærer i mediegrafikerfaget, Jørgen Rogne.

– Det er viktig for å heve statusen til yrkesfagene. Det er viktig å få folk til å forstå at en ikke blir mindre vellykket av å ta en yrkesutdannelse, sier han.

Avdelingsleder for restaurant- og matfag på Storhamar videregående skole, Åge Johansen er veldig enig:

– Elever og foreldre må få øynene opp for at en kan nå så langt en bare vil hvis en tar et yrkesfag. En kan sette seg personlige mål og utvikle seg videre hele livet, sier han.

I tillegg til de elevene HA har vært i kontakt med, konkurrerer Katta-elevene Kine Groseth i design og søm og Simen Thorsteinsen Snare i bilfag. Begge konkurrerer i Trondheim. Vegar Sønsthagen fra Ringsaker videregående skole skal konkurrere i automatisering. Den konkurransen skjer i Lillehammer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat