buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Varm lunsj: 91 år Gerd Malme til høyre koser seg med varm lunsj på Parkgårdens avdeling én. Denne avdelingen startet i 2012 med to varme måltider for beboerne, noe de ikke har angret på. Fra venstre Gunvor Huse, Evelyn Borgen og avdelingssykepleier Monica Bakken.Alle Foto: Eli J. haugen
 
Suksess med to varme måltider
Alle Hamars eldreinstitusjoner serverer nå to varme måltider om dagen, og middag i «rett tid». 91 år gamle Gerd Malme synes det er ypperlig.

Publisert: 06.jan.2017 21:24
Oppdatert: 09.jan.2017 08:22

På bordet er det duk og friske tulipaner. Klokka er snart 12.30. Tidligere var det nesten middagstid i Hamars sykehjem på denne tida, men nå er den tidligere middagen byttet ut med en varm lunsj.

Denne dagen er det kremet pasta med pølsebiter og erter på menyen, tilberedt på Parkgårdens eget kjøkken.

Prøveprosjekt

Rundt bordet har Gerd Malme og flere beboere på avdelingen benket seg. Malme er en vital 91-åring med glimt i øyet, som setter pris på HAs besøk.

Det var tilbake i 2012 at avdeling én på Parkgården satte i gang et prøveprosjekt med å teste ut varm lunsj midt på dagen, og skyve middagen til klokken 16.30.

Bakteppet var en offentlig utredning som viste at det kunne gå inntil 16 timer mellom kveldsmat og neste dags frokost for sykehjemsbeboere i Norge.

Skepsis til skamme

Sykepleier Zhradda Baksh husker at noen av det ansatte var litt skeptisk til å skyve middagen til ettermiddagen. På kveldsskiftet er det nemlig færre ansatte, men all skepsis ble gjort til skamme.

– Det har gått kjempefint, og er ikke noe vanskelig i det hele tatt, sier Baksh.

Snarere opplever de ansatte at middag i «rett tid» gjør beboerne roligere på kvelden. Det er en hyggelig aktivitet, og en fin stund.

God mat er viktig

Men tilbake til lunsjen, som assistent Jenni Seim og hjelpepleier Linda Hansen serverer. Malme og de andre rundt bordet er samstemte på at maten er god.

– Ja, her har jeg det bra. Kan ikke klage på noe, sier Malme.

Mens hun bodde hjemme, hadde de middag når mannen kom hjem fra jobb.

– Det er viktig å ha god mat for å trives, mener Evelyn Borgen.

Helse og velvære

Da varme måltider ble innført som et prøveprosjekt på avdeling én på Parkgården i 2012, var erfaringene så gode at nå er dette innført ved alle institusjonene.

Helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen nøler ikke med å anbefale andre kommuner som ikke allerede har gjort denne endringen, om å følge etter.

For eksempel vurderer Løten kommune å flytte middagen, slik HA skrev tidligere i uka, og det er ikke noe å lure på, mener Galaaen.

Viktig for helse

– Ernæring er veldig viktig for helse og velvære. Det er en del av kvaliteten i eldreomsorgen, sier Galaaen.

På Parkgården er de veldig opptatt av å sette måltidene inn i en hyggelig ramme.

– Det er fine møtepunkter, og det sosiale betyr mye. Vi løser quizen i HA hver dag, sier avdelingssykepleier Monica Bakken.

Omleggingen til to varme måltider er gjort uten økte kostnader for kommunen. Mens lunsjen lages på Parkgården, kommer middagen fra kommunens sentralkjøkken på Prestrudsenteret.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat