6. des
ARBEIDSPLASSEN: E6 blir arbeidsplassen til Nils Ole Ringnes fram til hele strekningen fra Kolomoen til Moelv er åpnet i 2021. Som LO-koordinator, skal han sørge for at alle arbeidsforhold er i henhold til lovverk og kontrakter.
 
Han skal passe på E6-arbeiderne
Nils Ole Ringnes (45) fra Løten skal stå på krava for hundrevis av E6-arbeidere.

Publisert: 01.des.2017 06.51
Oppdatert: 01.des.2017 09.24

Det er en trekkfull grå formiddag ved Midtstranda rett utenfor Hamar. Bilene suser forbi på både riksveg og motorveg, og på begge sider av E6 er store maskiner fra entreprenøren Hæhre i sving. Det graves og dures, men dette er bare småtteri. Utpå vårparten i 2018, vil rundt 500 E6-arbeidere være i sving på strekningen fra Kolomoen til Moelv. For å sikre at alle har arbeidsforhold som er i henhold til lovverk og kontrakter, har Nye Veier engasjert Nils Ole Ringnes fra LO.

– Men det er ikke slik at jeg skal rundt og være sheriff, fastslår løtensokningen til HA.

– KOMMER FRA GULVET

Ringnes er engasjert på prosjekt i Nye Veier, men står i utgangspunktet på mannskapslista til LO. 45-åringen kommer fra jobb i entreprenøren Mesta, der han i mange år håndterte rekkverksrigger. De siste to årene har han jobbet som hovedverneombud, og denne bakgrunnen tror han blir viktig, når han nå tar fatt på nye oppgaver.

– Hva tror du er viktige egenskaper i denne jobben?

– Jeg kommer fra gulvet, og snakker språket. Jeg har selv vært brakkeslusk i mange år, og jeg tror at god kommunikasjon er viktig. Man må være utadvendt, og ha evnen til å kommunisere med folk, svarer Ringnes.

– MER COWBOY FØR

Han får egen kontorplass på riggene til entreprenørene Hæhre og Veidekke, og opplever at tonen med hovedentreprenørene er god.

– Jeg har blitt veldig godt mottatt av entreprenørene. De inkluderer meg og vi samarbeider godt, sier Ringnes.

– Hvordan er forholdene i anleggsbransjen nå?

– Det har blitt mye bedre, og bransjen er mer seriøs nå. Det var mer cowboy før. Det har blitt en bedre kultur, og viljen til å forandre kulturen som har vært, har blitt større, svarer LO-koordinatoren.

– VI VIL HA ALT PÅ STELL

Men Ringnes skal ikke først og fremst sitte på kontorene på brakkeriggene. Han skal ut på anleggene, snakke med folk, være med på møter, og være tilgjengelig hvis noen har noe på hjertet.

Borte ved en diger gravemaskin kommer løtensokningen i prat med Lars Storhaug fra Lillehammer. Han er innleid kontraktør for Hæhre, og stiller med maskiner og flere mann. Opplendingen mener det er positivt at Nye Veier har engasjert Ringnes som LO-koordinator.

– Det synes jeg er bra. Det er godt at det er kontroll. Vi vil ha alt på stell, sier Storhaug

– VIKTIG VIRKEMIDDEL

Prosjektdirektør Øyvind Moshagen i Nye Veier, forteller til HA at en sikker arbeidsplass er viktig for vegselskapet.

– Vi arbeider aktivt for en sikker, helsefremmende og rettferdig arbeidsplass. LO-koordinatoren blir et viktig virkemiddel for å oppnå dette, sier Moshagen.

Nye Veier har også en LO-koordinator på utbyggingsprosjektet for nye E18 gjennom Telemark og Aust-Agder, og Moshagen tror ordningen er et gode for alle parter involvert i utbyggingen.

– Vi er helt sikre på at avtalen med LO fører til et godt og aktivt samarbeid mellom oss i Nye Veier som byggherre, entreprenørene og LO, sier Moshagen.

– PÅ GODT OG VONDT

I LO er de fornøyde med at vegselskapet ønsker fagforbundet med på laget.

– De har beslutt å ha en LO-koordinator på alle store prosjekter, og det synes vi er flott. Og det er selv om vi er der på godt og vondt, sier anleggsekretær Truls Strand Nilsen i LO til HA.

Tilbake langs E6 tøffer en lastevogn med belter forbi. Ringes tar en prat med lærlingen bak rattet.

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Det er et stort prosjekt, men her teller vi ikke utfordringer, men skal se etter løsningene, avslutter han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke