5. des
Høns: På Møystad gård går hønene fritt på tunet. Eierne Amund og Katrine Aalstad brenner for øko-tanken. Tor Inge Martinsen og Toril Merete Nysæter var de to eneste politikerne som møtte opp til informasjon og befaring sammen med Tone Wabakken fra planavdelingen.
 
Har tro på øko-hotell på gården
Eierne av Møystad gård Katrine og Amund Aalstad mener en øko-landsby og et øko-hotell kan sette Hamar på kartet som en foregangskommune for bærekraftig utvikling.

Publisert: 27.sep.2017 17.43
Oppdatert: 27.sep.2017 17.53

På Møystad gård går hønene fritt i tunet. De holder gården selvforsynt med kortreiste egg.

Eierne av gården Katrine og Aamund Aalstad drømmer om å gjøre et liv i pakt med natur og med egenprodusert mat tilgjengelig for flere.

To stilte

De søkte i 2014 om å få lov til å omdisponere deler av gårdens innmark for å dele av tomter til en øko-landsby og bygge et øko-hotell med 20 dobbeltrom.

Men for å få lov til å gjøre det, må kommunestyret si ja til dette når de behandler den nye kommuneplanen.

Onsdag hadde Katrine Aalstad, som også er med i Hamar-politikken for Miljøpartiet De Grønne, invitert hele formannskapet for å få en orientering og en omvisning.

Der stilte Tor Inge Martinsen (BBL) og Toril Merete Nysæter (Ap).

Nytt konsept

Øko-hotell er et nytt konsept i Norge, men det dreier seg om å bygge små boenheter inn i terrenget, i stein, halm eller lignende.

Resepsjon og restaurant skal være på selve Møystad gård.

Øko-landsbyen er tenkt som eneboliger og bofellesskap.

Etter at HA skrev om ideen første gang, fikk driverne av Møystad flere henvendelser hvor flere var interessert i bofellesskap for seniorer.

Øko-boligfeltet skal gi mulighet for å dyrke egne grønnsaker og holde husdyr.

– Spennende

Tor Inge Martinsen (BBL) synes innspillet fra Møystad gård er spennende.

– Jeg tror det er viktig med mangfoldige og varierte botilbud i Hamar, og noen er sikkert interessert i alternativer med en så tydelig økologisk profil. Og bra at det finnes idealister som tenker litt nytt. Så må jo dette videreutvikles før det blir avklart om planene kan realiseres, sier Martinsen.

Både bygging av boliger i randsonen av friområdet Klukhagan og omdisponering av Vien gård til nærings- og eventuelt boligformål er politisk kontroversielt. En stor utfordring for ny kommuneplan er at traseen for framtidig dobbeltspor på jernbanen ikke er fastlagt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke