21. aug
 
Førerløs i Hamar sentrum
Denne uken vil en liten buss helt uten sjåfør rulle gjennom Hamar sentrum. – Trygt, mener Arne Fredheim i Hedmark Trafikk.

Publisert: 18.sep.2017 18:24
Oppdatert: 19.sep.2017 09:29

Det var representanter for kommunen, fylkeskommunen og sentrumsnæringen som først fikk prøvekjøre den selvdrevne bussen. Ruten gikk fra Triangelgården i øst til Stortorget i vest, og tilbake igjen.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL), sammen med sentrumsleder Anne Dobloug og Arne Fredheim fra Hedmark Trafikk, brukte turen til å diskutere mulighetene for selvdrevne busser som et innslag i bybildet i Hamar.

– Jeg ser for meg store parkeringsplasser utenfor sentrum, med slike busser som frakter folk inn til byen, sier Dobloug.

behagelig

Arne Fredheim, administrerende direktør i Hedmark Traifikk, sammenlikner teknologien med å fly.

– Der også foregår store deler av reisen automatisk. Jeg tror vi etter hvert får se større kjøretøy helt uten sjåfør, sier Fredheim. Han legger til at han likevel ikke er bekymret for at bussjåførene her i byen skal miste jobbene sine. Ordføreren på sin side var imponert over komforten inne i bussen.

– Utrolig behagelig, og så er den nesten lydløs selv på brostein, sier ordføreren.

– Ikke minst gjør den byen lett tilgjengelig for de eldre og de som har litt vanskelig for å gå, mener Anne Dobloug.

Franskprodusert

Modellen heter EZ10, og produseres av selskapet Easymile, i Toulouse i Frankrike. De første bussene ble testet for åpen gate i Singapore i 2015. Hver buss koster omtrent 1 860 000 kroner, eller 200 000 euro.

Per i i dag har ikke førerløse kjøretøy lov til å ferdes fritt på åpen gate i Norge. Regjeringen la i juni fram et lovforslag for Stortinget, som skal åpne for prøvekjøring av slike førerløse busser.

– Går alt etter planen, skal disse bussene kunne være å finne i Hamars gater allerede i 2020, ifølge Arne Fredheim i Hedmark Trafikk. I morgen, tirsdag, blir det mulig for publikum å prøvekjøre bussen i Hamar.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Imponert: Sentrumsleder Anne Dobloug hadde ingen motsigelser mot å prøvekjøre bussen.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke