15. des
BEFARING: Obos-sjef Kjell Magne Brobakken (i midten).
 
Obos får bygge høyere på Lund
Obos Innlandet får likevel bygge inntil 190 leiligheter i blokker på fire etasjer på Lund Søndre.

Publisert: 22.nov.2017 11.48
Oppdatert: 22.nov.2017 12.46

Det er klart etter at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har satt Fylkesmannen på plass i den betente Lund Søndre-striden.

Fylkesmannen ga i sommer naboene medhold. Naboene klaget på at Obos Innlandet ville bygge både høyere og mer enn først regulert.

BYGGER NED MATJORD

Ringsaker kommune aksepterte ikke Fylkesmannens beslutning, og tok den til departementet for endelig avgjørelse.

«Kommunal- og moderniseringsdepartementet er enig med kommunen i at den største naboulempen må være endring fra et åpent landbruksområde til bebygget område», skriver avdelingsdirektør Bjørn Casper Horgen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

AVVISER PRESEDENS

Departementet avviser også naboenes frykt for at saken vil gi presedens for ytterligere fortetting.

«Etter en gjennomgang av saken finner departementet at kommunens vurdering i vedtak om endring av reguleringsplan er forsvarlig og rimelig», skriver Horgen.

Departementets beslutning betyr at Obos Innlandet kan doble antall leiligheter for det første tunet de skal bygge ut på Lund Søndre.

Avgjørelsen gjør det mulig å bygge blokker på fire etasjer. Planen for det første tunet med fire blokker vil kunne gi inntil 190 leiligheter.

FORNØYD MED VEDTAKET

Ringsaker-rådmann Jørn Strand er glad for at det ikke hefter noe feil verken ved Ringsaker kommunes saksbehandling eller skjønnsutøvelse i saken.

- Vi opplever å ha fått fullt medhold i våre vurderinger på alle punkt.  Det er vi sjølsagt fornøyd med. Men nå er poenget å rette fokus framover og med forventning se fram til et stort, viktig og godt boligprosjekt som kommer til utbygging. Området blir så flott og bokvaliteten høy.  Splitter ny Stavsberg skole med fullverdig idrettshall står ventelig ferdig allerede i slutten av 2019, sier Strand.

TAR SAKEN TIL SIVILOMBUDSMANNEN

Naboene er naturlig nok svært skuffet over avgjørelsen:

- Dette er en tragisk dag for alle som bor i hele området og ikke bare oss naboer som bor nærmest inntil. Hvis saken står seg vil dette området for all fremtid fremstå som en drabantby. Det hører ikke hjemme å drive «byutvikling" midt inne i et kulturlandskap og åtte kilometer fra nærmeste bykjerne. Dette blir alt annet enn det mange av oss ønsket seg da vi valgte å flytte tilbake hit fra Oslo, sier Pål Henning Berg.

Naboene mener at det er Fylkesmannen som har gjort den mest helhetlige og grundige faglige vurderingen av sakens mange sider. Naboene kommer ikke til å gi seg med saken.

- Alt i alt er dette etter vår mening langt fra god forvaltningsskikk. Vi og andre har rådført oss med Sivilombudsmannen, og saken går nå videre dit, sier Berg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke