9. des
riktig: Anne Enger (t.h.) har fortalt at Helse Sør-Øst har satt av åtte milliarder til sykehusutbygging i Innlandet, men det forutsetter en trinnvis utbygging med start i 2022. Hun mener at det store bildet viser at en slik utbygging er riktig. Til venstre administrerende direktør Alice B. Andersgaard.
 
Ikke redd for pengene
Sykehuset Innlandet vil ha både i pose og i sekk. Spørsmålet er hvordan dette skal finansieres?

Publisert: 23.mar.2017 08.00
Oppdatert: 23.mar.2017 08.06

For signalene fra ledelsen og styret i Sykehuset Innlandet er klare, slik de også ble lagt fram for politikere fra Hedmark og Oppland i et møte mandag: De vil både ha et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua og gode behandlingstilbud i nærheten av der folk bor.

I februar uttalte styreleder Anne Enger at Helse Sør-Øst har satt av åtte milliarder kroner til sykehusutbygging i Innlandet. Før er det operert med en pris på opp til tolv milliarder kroner totalt for en nytt sykehus og strukturen rundt. I tillegg er det et stort behov for vedlikehold ved dagens sykehus. Styreleder Enger er allikevel ikke redd for pengene, og understreker at man ennå er tidlig i prosessen.

– Dette er et prosjekt som vil utvikles over mange år. Derfor er det vanskelig gi et svar med to streker under nå, sier Enger.

mye behandling lokalt

Prosjektet med ny ordning av sykehusene i Innlandet er for tiden inne i en høringsperiode, det vil si et tidsrom med dialog hvor det er mulig å komme med forslag og innspill til prosjektet. Etter planen skal styret i Sykehuset Innlandet til høsten gjøre et vedtak om hvordan man ønsker å ha det, før den endelig avgjørelsen ligger hos Helse Sør-Øst.

Per nå jobber Sykehuset Innlandet ut ifra en tanke om at 70 prosent, altså 7 av 10, av alle behandlinger hvor pasientene ikke må legges inn, kan utføres lokalt. Behandlinger hvor pasientene er ut og inn samme dag, er en stor del av behandlingene ved sykehusene.

Dermed er det rimelig å tro at det er liv laga for dagens sykehusbygg. Men da kommer også behovene for investeringer der. Ifølge en rapport som Sykehuset Innlandet presenterte før nyttår, er det et vedlikeholdsbehov på 2,8 milliarder kroner i dagens sykehus, fram mot 2040. Skal de oppgraderes, koster det enda mer penger.

– VEGEN BLIR TIL MENS VI GÅR

Enger mener at også dette skal løses, og understreker at om det bygges et nytt hovedsykehus, vil ikke dagens sykehus se ut som i dag.

– Vi har selv ansvaret for driften og det løpende vedlikeholdet, og jobber med det hvert eneste år. Men vi ser at behovet er større enn vi greier. Vi vil uansett ikke beholde alt, men noe av det, og trolig i samarbeid med kommunene, sier Enger.

Som administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard uttalte i HA mandag, mener også Enger at det er riktig med en trinnvis utbygging.

– Vi må komme i gang og erkjenne at vi ikke har all kunnskap. Ingen kjenner den teknologiske utviklingen eller hvordan framtida vil bli. Jeg synes dette viser at det er riktig med en trinnvis utbygging. Vegen blir til mens vi går, sier Enger.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke