22. jun
NØKTERN: Ingen nyinvesteringer uten en tredjedel i egenkapital i Løten. Det er beskjeden fra rådmann Tollef Imsdalen. FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Ingen rådmenn har gått i lånefella ennå
Rådmennene på Hedmarken har orden i økonomien. 6,9 milliarder i langsiktig lånegjeld ved årsskiftet forstyrrer ikke nattesøvnen.

Publisert: 06.mar.2018 22:28
Oppdatert: 06.mar.2018 23:02

I mandagens HA fikk kommunene klar beskjed fra økonomianalytiker Bjørn Brox: Nedbetal lånegjelda raskere enn planlagt. Han advarer kommunene om å ha skyhøy lånegjeld. I en ringerunde blant rådmennene på Hedmarken, sier kommuneledelsen at de har full kontroll.

Jørn Strand i Ringsaker, Stein Erik Thorud, Stange, Tollef Imsdalen i Løten og Bjørn Gudbjørgsrud i Hamar opplever ikke gjeldssituasjonen som dramatisk.

Holder gjelda i sjakk

Løten kommunes langsiktige gjeld er cirka 375 millioner kroner. Da er det korrigert for startlån som utgjør cirka 50 millioner, opplyser rådmann Tollef Imsdalen til HA. Løten har de siste årene hatt en høy grad av lånefinansiering av investeringer sammenlignet med andre. Det skyldes at kommunen har tatt opp maksimalt lån. Siden 2012 har en tredjedel av lånebeløpet satt på avdragsfond.

– Hva gjør Løten for å nedbetale gjelden raskere?

– Vi har ingen plan for å nedbetale raskere. Det er fordi Løten kommune har en gjeldsgrad vi mener er håndterbar og forsvarlig. Det er viktig å understreke at vi nå finansierer nyinvesteringer med en tredjedel egenkapital. Vi lånefinansierer altså ikke 100 prosent. Denne kjøreregelen ser vi på som en måte å holde gjeldsutviklingen i sjakk. Å holde gjeldsgraden nede er viktig for å ha kontroll på framtidig økonomi.

Ifølge Imsdalen har ikke Løten verdier å selge unna.

– Dette ville uansett engangspenger. For Løten er det viktig å ha fokus på gjeldsutviklingen. For å kunne ha en egenfinansiering av nye prosjekter, krever det at kommunen har overskudd i driften.

2017 et superår

Både små og store kommuner nøt godt av en rekke engangsinntekter i fjoråret. Lavere lønnsoppgjør enn forventet, høyere skatteinngang og lavere pensjonsutgifter var blant elementene kommunene i Norge nøt godt av i 2017.

Stangerådmann Stein Erik Thorud sier avdragstiden kommunen har på lån er i snitt 25 år. Han anser ikke kommunens gjeldssituasjon som dramatisk.

– Stange har store verdier selv som for eksempel et boligforetak med 550 boliger og 100 prosent eierskap i Stange Energi, sier Thorud.

INVESTERER EN MILLIARD

Og nå må du holde deg fast, Hamar kommune investerer 1 milliard kroner til 2021 uten å øke låneandelen.

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud sier Hamars måltall er klare:

– Vi har kvittet oss med ubrukte lånemidler. I dag har vi mindre lån enn for ett år siden. Fortsatt ligger vi høyt og må jobbe hardt framover, sier Gudbjørgsrud.

Hamars lånegjeld var ved årsskiftet, 2,7 milliarder.

– Resepten er å sørge for driftsoverskudd hvert eneste år slik at vi får egenkapital å putte inn i investeringene så vi slipper å lånefinansiere alt. Positive driftsmarginer og tilgjengelige midler i disposisjonsfond skaper grunnlaget for en sunn økonomi. Hamar satser på næringsliv og økt innbyggertall. Innbyggervekst, der vi skal vokse mer enn landsgjennomsnittet er ambisjonen. Derfor er vi opptatt av å få kommuneplan med arealdel for å bygge tilstrekkelige boliger, sier han.

GOD ORDEN I RINGSAKER

I Ringsaker føler rådmann Jørn Strand at de har god orden på økonomien, med en lånegjeld på 2,6 milliarder ved årsskiftet.

– I budsjettdokumentet som vi hadde til behandling før jul, omtales utførlig plan for å bremse opplåningen og ha en tilpasning mellom nye lån mot det vi betaler i avdrag på eksisterende lån. Det største byggeprosjektet nå er nye Stavsberg skole, sier Strand.

I Stange er kommunens reelle nettogjeld som belaster driftsregnskapet cirka 700 millioner, ifølge rådmann Stein Erik Thorud. Det er rådmannen komfortabel med. Langsiktig brutto kommunal gjeld er 1,2 milliarder, mens boligforetakets gjeld utgjør 170 millioner. Kommunens fond er på 373 millioner kroner. Av kommunen pensjonsforpliktelse på 1,9 milliarder, er mesteparten av pengene innbetalt til KLP. 

– Kommunens reelle forpliktelse er cirka 100 millioner. Det aller meste er altså innbetalt. Vi snakker altså om restforpliktelsen til Stange kommune, sier Thorud.

 
HAMAR: Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud. FOTO: ELI J. HAUGEN
RINGSAKER: Rådmann Jørn Strand. FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
STANGE: Rådmann Stein Erik Thorud. FOTO: HENNING H. CHRISTENSEN
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.