9. des
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 
Innvandrere er fortsatt mest siktet, men forskjellen minker
Innvandrere er overrepresentert når det gjelder siktelser om kriminalitet, men ikke like høyt som tidligere. Det viser rapport fra SSB.

Publisert: 11.des.2017 11.02
Oppdatert: 11.des.2017 11.15

I dag, mandag, publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) en rapport om kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre.

Rapporten viser at både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre er overrepresentert når det gjelder kriminalitet. 

Det er altså en større andel av disse gruppene som blir siktet i straffesaker enn den gjennomsnittelige nordmann.

Mindre justert på alder og kjønn

Andelen gjerningspersoner var 6,7 prosent blant innvandrere, 11,3 prosent blant norskfødte med innvandrerforeldre og 4,5 prosent i den øvrige befolkningen blant de over 15 år som var bosatt i 2010.Når man tar hensyn til forskjeller i kjønns- og alderssammensetning, reduseres overrepresentasjonen. Andelen gjerningspersoner blant innvandrere går ned fra 6,7 prosent til 5,8 prosent, og blant norskfødte med innvandrerforeldre går den fra 11,3 prosent til 6,8 prosent.

Selv om innvandrere fortsatt begår mer kriminalitet enn nordmenn, viser statistikken at overrepresentasjonen har blitt mindre for alle gruppene siden forrige rapport, som så på bosatte i år 2001.

Afrikanske land størst nedgang

De gruppene som har størst nedgang er flyktninger og innvandrere med bakgrunn fra afrikanske land.

Blant de asiatiske landene er innvandrere fra Filippinene, India, Kina og Thailand er betydelig underrepresentert, mens innvandrere fra blant annet Tyrkia, Afghanistan, Irak og Iran er betydelig overrepresentert.

Personer med bakgrunn fra Vest-Europa og Nord-Amerika, samt utdanningsinnvandrere, er også underrepresentert

Analysene er basert på SSBs statistikk over etterforskede lovbrudd og blant bosatte personer med gyldig norsk fødselsnummer.

Lovbrudd som ikke er anmeldt og oppklart, samt lovbrudd som begås av personer formelt bosatt i et annet land, faller utenfor analysen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke