21. mai
RÅDMANN: Tollef Imsdalen mener Løten har en solid økonomi, men ser utfordringer.FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Investeringer kan få følger
Rådmann Tollef Imsdalen mener store investeringer nå kan få følger for Løten-økonomien senere.

Publisert: 06.des.2017 15:21
Oppdatert: 06.des.2017 15:51

Har du tanker om hva Løten kommune bør bruke penger på? Da har du frist til 14. desember med å si din mening. Det er nemlig siste dato for å komme med innspill til formannskapets innstilling for budsjett- og økonomiplan i perioden 2018–21.

Rådmann Tollef Imsdalen mener løtensokninger som ser over planene, ikke vil bli bekymret.

–Hvordan er økonomien i Løten?

– Vi har en solid likviditet, og god kontroll på driftsøkonomien. Det vil vi etter alle solemerker også ha inn i 2018, men ser vi lenger fram, ser vi noen utfordringer. Vi må bruke 2018 for å se hvordan vi skal innrette oss videre, sier rådmannen til HA.

INVESTERER TUNGT

I 2018 planlegger rådmannen inntekter på i underkant av 539 millioner kroner, og utgifter på litt over 507 millioner. Det vil gi et netto driftsresultat på nesten 17 millioner kroner, men allerede året etter er inntekter og utgifter nesten nullet ut. Et raskt økende antall eldre er en ting, tunge investeringer i årene som kommer, er en annen årsak.

– Vi investerer forholdsvis mye i forhold til kommunestørrelsen. Men vi må ha et overskudd på driften, for å forsvare et såpass høyt investeringsprogram. Det er ikke vanskeligere i kommuneøkonomi enn i andre ting: vil man investere, så må man ha evnen til å betale, sier Imsdalen.

SATSER PÅ SENTRUM

Og noe av det han vil bruke penger på, er Løten sentrum. Der ønskes flere barnehageplasser, og det er satt av 20,5 millioner kroner til formålet.

– Det ligger en forutsetning om et nybygg på barnehagesida, forteller rådmannen, som i tillegg vil bruke 7 millioner kroner på sentrumsutvikling.

– Der ønsker vi å gjøre mer planarbeid, før vi kan si akkurat hva det blir, sier rådmannen.

I innstillingen til økonomiplanen, ligger også betydelige investeringer i det boligsosiale handlingsprogrammet. Det blir også satsing på diverse arbeidsaktiviteter, og nye lokaler til Løten ved og service for 18 millioner er et av tiltakene.

– 35 millioner kroner til arbeidstiltak, det er en god, men stor investering for oss, sier Imsdalen.

IKKE ØKT EIENDOMSSKATT

Løten har som mange norske kommuner eiendomsskatt, men ifølge økonomiplanen, beholdes skattesatsen på 4,75 promille. Dog skal det gjøres en retaksering av alle eiendommer i 2019.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.