buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
sjekkes: Mattilsynet skal ut å sjekke at elger som felles i Ringsaker denne høsten, er friske og frie for skrantesyken. Dyresykdommen kan minne mye om munn og klovsyke.
 
Jakt på skrantete elg
Mattilsynets jakt på skrantesyk elg legger ingen demper på iveren til hundrevis av skuddklare jegere på Hedmarken denne høsten.

Publisert: 05.okt.2016 06:14
Oppdatert: 05.okt.2016 10:44

Elgjakta i Ringsakfjellet starter i dag. Utmarksleder Anders Berg i Ringsaker Jakt- og Fiskeområde opplyser til HA at det er gitt ei samlet fellingskvote på 180 elger. 200 jegere fordelt på 28 jaktlag drar ut i morgentimene onsdag.

– I tillegg skal det jaktes i bygda. Det er sikkert minst like mange jegere i sving der. Nytt i år er at Mattilsynet intensiverer kontrollen med elgslaktet. I vårt jaktlag på Døråsen har vi hatt kontroll på slaktene i flere år nå. Men nå sjekkes slaktene ekstra nøye for skrantesyken, sier Berg.

Avmagret og syke

Det er oppdaget fem tilfeller av skrantesyken i Norge.

– Skrantesyken har fellestrekk med munn og klovsyke som rammer kyr. En elg med skrantesyke er avmagret, ja, skranten i formen. Allmenntilstanden er dårlig og det er slim i munnen på elgen, forklarer Berg.

EU ser med stor bekymring på hvordan skrantesyke nå har begynt å spre seg i Norge. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fikk løfter om hjelp da han nylig besøkte Brussel, ifølge NTB.

– Vi er veldig bekymret for dette, og vi er enige om å samarbeide tett, sier EUs matkommissær Vytenis Andriukaitis etter samtaler med landbruksministeren tirsdag ettermiddag.

15.000 skal testet

Så langt er det påvist fem tilfeller av skrantesyke i Norge, tre på villrein og to på elg. Det er første gang sykdommen er påvist her til lands.

Dale orienterte Andriukaitis om situasjonen og fortalte at Norge nå er i gang med en nasjonal kartlegging der 15.000 dyr skal testes.

– Det er en omfattende kartlegging, og det er mange år siden noen lignende er gjort i Europa. Vi er fast bestemt på å holde situasjonen under kontroll, sier Dale.

Ett av problemene er at dyr kan trekke over landegrensene, og EU vil derfor legge til rette for samarbeid mellom Finland, Sverige og Norge.

Må ha godkjent hund

Anders Berg i RJOF forteller at lokale jegere har fått informasjon om situasjonen og er glad for at Mattilsynet følger opp med stikkprøver av slakt ute i felten

Alle jaktlag må ha godkjent ettersøkshund. Nytt i år er at hundene må ha avlagt to prøver godkjent av miljødirektoratet., og arrangert av klubbene som hører til under Norsk Kennel Klub, blant annet Hedmark elghundklubb.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat