15. des
LUNKELIA: Det er press på sårbare fjellområder som for eksempel Lunkelia ved Sjusjøen.
FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 
Jobber for regional fjellgrense
Naturvernere, hytteeiere, turistforeninger og velstyremedlemmer jobber nå sammen for å få politisk gjennomslag for en regional fjellgrense for Ringsaker, Lillehammer og Øyer. Planene om utbygging av Lunkelia har satt fart debatten om en regional fjellgrense.

Publisert: 29.jan.2019 13.56
Oppdatert: 29.jan.2019 14.01

I en pressemelding skriver arbeidsgruppa for en regional fjellgrense følgende:

- Flere foreninger og organisasjoner har over lengre tid etterlyst et helhetlig plangrep for fjellområdet Hafjell, Nordseter - Sjusjøen og spilt inn nødvendigheten av å se på  dette området under ett. Kommunene Lillehammer, Ringsaker og Øyer har alle et forvalteransvar for arealutviklingen i dette fjellområdet. Forvaltningen bør derfor være basert på samarbeid og samhandling, skriver arbeidsgruppas medlemmer. 

UTBYGGINGSPRESS

Dette sammenfaller med gjeldende sentrale føringer (Meld. St. 18 (2015-2016) og påfølgende handlingsplan fra 2018, hvor kommuner og fylkeskommuner med stort utbyggingspress oppfordres til å definere langsiktige utbyggingsgrenser for eksempel mot snaufjellet, og til å utarbeide regionale planer. Disse skal bidra til å ivareta større, sammenhengende naturområder av hensyn til friluftslivet, samt ivareta landskapskvaliteter og naturmangfold.

Alle som bruker dette fjellområdet, sommer som vinter, ser at utbyggingen har tatt seg kraftig opp i de senere årene. Området er utsatt for et stort utbyggingspress som vil berøre viktige natur- og friluftsverdier.

SIKRE REKREASJONSOMRÅDENE

- Vi ønsker å være en tydelig stemme inn mot kommuner og fylkeskommuner. Vårt ønske er at dette unike og lett tilgjengelige fjellområdet skal forvaltes med hovedvekt på å sikre det som natur- og rekreasjonsområde for allmennheten. I dette tilfellet vil det ikke bare være til gavn for lokalbefolkningen i regionen men også store brukergrupper i hele Østlandsområdet, heter det fra arbeidsgruppa for en regional fjellgrense.

Videre heter det at en fjellgrense må i størst mulig grad følge naturlige avgrensninger i landskap og terreng. Det må i tillegg være en overgangssone som kan være bindeledd for å få til samspill mellom området innenfor fjellgrensa og tilgrensende landskap utenfor.

OPPRETTET ARBEIDSGRUPPE

Arbeidet for en fjellgrense i dette området startet med en årsmøteresolusjon i Sjusjøen Vel i 2017, og har blitt videreført sammen med Forum for natur og friluftsliv i Oppland (FNF Oppland). Det har vært avholdt to åpne møter om saken i løpet av 2018, og en arbeidsgruppe er opprettet. Det er nå formalisert gjennom etablering av et nettverk som har fått navnet: «Nettverket for regional fjellgrense i Lillehammer, Ringsaker og Øyer». Nettverket vil søke bred støtte og forankring hos ulike foreninger og lag i de tre kommunene. Det vil informeres om det videre arbeidet gjennom mail og åpne møter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke