6. des
FÅR ROS: Johanne Dalsbø, elevtillitsvalgt på Romedal ungdomsskole og leder i Barn og unges kommunestyre i Stange fikk mange positive tilbakemeldinger på sitt helsesøsterutspill.FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Johanne får støtte for kampsak
10.-klassingen Johanne Dalsbø (15) ved Romedal ungdomsskole ble den store helten i Stange tirsdag. BUK-lederen krevde flere helsesøstre og får nå svar.

Publisert: 15.nov.2016 22.41
Oppdatert: 16.nov.2016 09.26

– Senest tirsdag morgen fikk jeg et spørsmål fra en medelev hvorfor helsesøster ikke var på skolen. Jeg måtte svare at helsesøster er opptatt, sier Johanne.

– I ettertid føler jeg at dette er ikke riktig måte å møte en ungdom som har behov for å snakke med helsesøster. De som går og bærer på noe har behov for å si det der og da, ikke en måned senere.

– Ingen vil kontakte en person som ikke har skapt trygghet. Det har helsesøsteren på skolen vår. Selv om vedkommende har taushetsplikt, handler det om at man som ungdom vil snakke med en person som har respekt for deg og vil høre på ungdommen. Derfor er det synd hun ikke er her oftere. Det er det vi ber om, sier Johanne Dalsbø.

Rektor støtter

Rektor ved Romedal ungdomsskole, Bjørn Are Knutsen, viser til at dagens ordning med helsesøster bare en dag i uka, er sårbar i forhold til sykdom og andre oppdrag. Dette er utfordringen når ungdommen ønsker å ha kontakt med helsesøster med en gang.

– Helsesøster har greid å opparbeide tillitsforhold til elevene, sier Knutsen.

Roser elevene

Rektor Bjørn Are Knutsen skryter av utspillet til lederen i Barn og unges kommunestyre, Johanne. Hun har også tatt på seg vervet som leder i samarbeidsutvalget på skolen.

– Det er mange år siden vi har hatt elevrepresentanter som står på slik som årets elever. Det er imponerende. Vi har så mange positive og reflekterte ungdommer. Vi ønsker at ungdommen gjør en innsats for fellesskapet på skolen, men nå har vi et eksempel på at Johannes sak vil gagne ungdommen i kommunen. All denne positiviteten skal vi ta vare på, sier Knutsen.

Johanne er stolt over å ha nådd igjennom med sitt budskap

– Jeg er glad i å hjelpe andre, ikke bare meg selv. Kan jeg hjelpe hele skolen, da føler jeg meg fornøyd, sier hun.

Både ordfører Nils A. Røhne og varaordfører Trine Lise Stårvik sier det blir viktig å se grundig på helsesøsterressursen i budsjettet som kommer. Ap vil i sine budsjettmøter framover vektlegge viktigheten av skolehelsetjenesten. Partiet har programfestet i vårt program at vi skal styrke skolehelsetjenesten med en hel helsesøsterstilling, sier Stårvik.

 
SAMARBEID: Rektor på Romedal ungdomsskole, Bjørn Are Knutsen og BUK-leder Johanne Dalsbø. Begge ønsker mer helsesøstertid på skolen.
STORTINGET: SVs Karin Andersen ber stangepolitikerne lytte til de unge som krever flere helsesøstre. Nå vil hun ha saken på Stortingets dagsorden.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke