14. des
JURYEN: Ja sa juryen i lagmannsretten, mer enn fem år etter at saken ble anmeldt.FOTO: TROND LILLEBO
 
Juryens ja kom på sakens sjette år
OVERGREP: Hele straffesakskjeden har et problem når det tar over fem år å få en overgrepssak gjennom rettssystemet.

Publisert: 13.des.2016 06.43
Oppdatert: 13.des.2016 06.52

Torsdag svarte juryen i Eidsivating lagmannsrett ja på skyldspørsmålet i en sak der en far fra Ringsaker var tiltalt for seksuelle overgrep mot sin egen datter fra hun var bare rett over 10 år gammel. Overgrepene skjedde i perioden 2006 til 2011.

Juryens ja falt på et tidspunkt der saken hadde passert fem år i alder, og var på tur inn i sitt sjette. For allerede i november 2011 ble faren varetektsfengslet i saken. Siden har den versert hos politiet, hos statsadvokaten og gjennom to rettsinstanser.

Det tok altså et drøyt halvt tiår.

SUMMEN AV KJEDEN

HA har den siste tiden hatt fokus på overgrepssaker som tar år fra de kommer inn hos politiet til de kommer ut av rettssystemet.

Mye fokus har ligget på politiet, og politimesteren har sagt han vil gå gjennom sakene for å finne ut hvorfor de er blitt gamle.

Men det hører så absolutt med til problematikken at det slettes ikke bare er hos politiet årsaken til at ting tar tid – for lang tid – i straffesakssystemet ligger.

Mange overgrepssaker har strafferamme over seks års fengsel, og skal dermed innom statsadvokaten før tiltale tas ut. Statsadvokatene har mange saker, og der går det fort måneder før saken er ferdig behandlet.

1.000 saker hver

Politijuristene i Hedmark ligger ifølge deres tillitsvalgte Henning Klauseie på rundt 1.000 saker hver i året som skal gjennom systemet deres.

Kjenn litt på det tallet. 1.000 saker. Fordeler man det ut på 230 virkedager i året, er det over fire saker som skal tas stilling til hver arbeidsdag.

Politimester Johan Brekke sa i et intervju med HA lørdag at tidsbruken i enkelte overgrepssaker er beklagelig. Han lovte gjennomgang av hva som har gått galt. Det bør alle være glade for å høre, men samtidig er det neppe til å komme unna at politiets påtaleavdeling skriker etter økt kapasitet til å ta unna sakene i et større tempo. Det trengs flere politijurister.

KONSEKVENSER

For den konkrete sakens del så har den fått store konsekvenser for alle involverte. For jenta, for faren, for deres familie og alle rundt dem. Å bli rammet av en overgrepssak er noe av det verste som kan skje en familie. Det river den ofte i stykker. Og legger store belastninger på alle involverte. Derfor påligger det hele straffesakssystemet et stort ansvar i å forsøke og få slike saker avklart i løpet av så kort tid som mulig, innen rettssikkerhetens grenser.

EMK – IGJEN

HA har flere ganger de siste ukene skrevet om brudd på EMK i forbindelse med sakene som er blitt gamle. Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel seks skal sikre folk en rettergang innen rimelig tid. De flere år gamle overgrepssakene har vært soleklare brudd på EMK, og det er også denne ferske dommen.

Forholdet ble anmeldt i november 2011, påtalemessig avgjort første gang i oktober 2013. Aktor har opplyst at saken fram til dette tidspunktet må anses å ha hatt en liggetid på rundt et halvt år. Ved første påtaleavgjørelse var saken foreslått henlagt. Etter klage fra bistandsadvokaten beordret statsadvokaten mer etterforsking. Det ble tatt flere nye avhør i perioden fra februar til november 2014, da saken på nytt ble oversendt statsadvokaten. I slutten av april 2015 henla statsadvokaten saken. Riksadvokaten omgjorde henleggelsen etter klage fra bistandsadvokaten og beordret tiltale. Tiltalebeslutning ble deretter tatt ut 19. august 2015 og samtidig oversendt retten.

Og sånn har altså tiden gått.

STRAFFEN

«Det er ingen tvil om at tidsbruken har rammet tiltalte, som har satt sitt liv «på vent» på grunn av muligheten for idømmelse av en ikke ubetydelig fengselsstraff» skriver lagmannsretten.

Ringsakermannen er dømt til fengsel i tre år. Da har han fått om lag ett år i strafferabatt på grunn av tidsbruken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke