buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
KADAVERDAM: Slik så gropa ut før Hamar kommune fylte den igjen med jord. Døde dyr fløt i en ubeskrivelig masse, og stanken var uutholdelig. Stedet er rett i nærheten av Norsvins nye anlegg i Øvre Vang, og elva Lageråa renner rett nedenfor.FOTO: TROND LILLEBO
 
Kadaverdammen må kanskje graves opp
De råtnende dyrene i Øvre Vang kan være spesialavfall. Hamar kommune er i dialog med Fylkesmannen og Mattilsynet om de må grave opp igjen dødsgropa.

Publisert: 02.okt.2017 15:01
Oppdatert: 02.okt.2017 15:06

Bare timer etter at HA fredag dokumenterte at kommunens fallviltgruppe i lengre tid har dumpet døde dyr i et hull i Vangsåsen, sørget Hamar kommune for å fylle over gropa med jord.

Da HA besøkte stedet mandag formiddag, var en gravemaskin fra kommuneentreprenøren i ferd med å pynte på jordmassene.

– TO ALTERNATIVER

Nå undersøker Hamar kommune om det er godt nok at kadaverdammen er dekket med jord. Det forteller sekretær i viltnemnda, Hamar kommunes Torleif Bjelde Jensen til HA mandag.

– Vi er i gang med en telefonrunde til de aktuelle myndigheter. Vi må høre med både Mattilsynet og Fylkesmannens miljøvernavdeling før vi vet hva som er riktig å gjøre, sier Jensen, og legger til:

– Slik jeg ser det, er det to alternativer. Enten forblir det nedgravd, eller vi må grave opp igjen. Hvis det blir gravd opp igjen, så er det et spørsmål om hvordan vi skal behandle avfallet. Hvis det blir definert som spesialavfall, må det deponeres et sted det er lov. Det er nok en blanding av jord og grus, kadavre og slakteavfall i bånn.

– Burde man fylt igjen hullet i utgangspunktet?

– Det kan nok godt hende at det ikke burde blitt gjort. Men det ble gjort for å dempe lukt og for å hindre sjenanse, svarer Jensen.

– HAR SLUTTANSVARET

Viltnemndas leder Ove Magne Dufseth innrømmet til HA fredag at minst ti ihjelkjørte rådyr er dumpet i gropa, og elgjegere skal også ha dumpet slakteavfall.

Ordfører Einar Busterud erkjente til HA søndag at det er kommunen som har sluttansvaret for hva fallviltgruppa gjør med påkjørte dyr som de plukker opp. Kommunen betaler for en ordning hvor døde dyr skal kjøres til destruksjonsanlegg.

– Kadavre skal håndteres i tråd med Mattilsynets regelverk noe det ikke har blitt gjort her. Kommunen har sluttansvaret og må sørge for at regelverket holdes, sa Busterud.

innhenter informasjon

Jensen forteller at Hamar kommune også forsøker å innhente all informasjon om kadaverdammen.

– Vet dere hvor lenge dette har foregått?

– Det er litt det vi prøver å få kartlagt. Hvor lenge, og hva som er puttet oppi der. Det kan være informasjon som er nødvendig når man skal vurdere hva man skal gjøre med det, svarer Jensen.

BRUDD PÅ MATLOVEN

Idar Aalmen i Mattilsynet Region Øst bekreftet til HA fredag at dumping av vilt eller husdyr er brudd på matloven.

– Det er lov å dumpe innmat av vilt i naturen, men døde husdyr eller fallvilt skal kjøres til destruksjon, sa Aalmen før helga.

Nå bekrefter han at mattilsynet skal diskutere saken tirsdag.

– Så vil vi gi en tilbakemelding for de sidene av saken vi har med å gjøre. Det er også en miljøside her, og der er Fylkesmannen inne i bildet, sier Aalmen.

HA har uten hell forsøkt å få en kommentar fra Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen mandag.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat