26. apr
ROS: – Kul, morsom, snill og fantastisk. Ros fra barnebarna betød nok like mye som medaljen. Foran f.v.: Helga Smestad (15), August Smestad (15), Hannah Kristiansen (11). Bak f.v.: Marius Lundberg (82) og Harald Kristiansen (17).
 
Hyllet både av Kongen og barnebarn
– Kul, morsom, snill og fantastisk. Slik beskriver barnebarna Marius Langberg (82). Onsdag fikk stangesokningen Kongens fortjenstmedalje.

Publisert: 18.okt.2017 21:25
Oppdatert: 18.okt.2017 21:38

– Han er den mest fantastiske personen jeg har møtt.

Ordene tilhører Harald Kristiansen (17), og han sier dem mens han kikker opp på kveldens midtpunkt. For der står bestefaren: den populære læreren, fotballtreneren, kulturformidleren, og medmennesket Marius Langberg. I en mannsalder har 82-åringen vært et forbilde og en positiv forskjell i livet til mange barn og unge i Stange-bygda, både i skoleverket og i idretten.

Nå er han hedret av Kongen for innsatsen.

– HAR VÆRT ET IDEAL

– Jeg er ydmyk og takknemlig, og får nesten ikke sagt hvor mye det betyr, sier hovedpersonen selv til HA, både stolt og litt brydd over all rosen på samme tid.

For det var mange fine ord som ble trukket fram for å beskrive Langberg i Stange rådhus onsdag kveld. Til stede var familie og venner, og en ordfører som bare for andre gang på ti år delte ut denne høythengende medaljen til en innbygger i kommunen.

– Han er en lærer som har vært et ideal, og som har betydd mye for mange, sa Nils A. Røhne til forsamlingen i kommunestyresalen i Stange.

– Han har en evne til å se hvert enkelt menneske, og han utstråler glede over å være sammen med ungdom, utdyper Røhne til HA.

– ALLE KAN NOE

Nå gleder Langberg seg til å møte Kong Harald på slottet, et møte som blir et gjensyn. For stangesokningen var gardist på midten av 50-tallet, og varsler at han vil minne kongen om et par gode historier fra den tiden.

For Langberg er også et utmerket formidler, og en engasjert historiker. Disse evnene har han over femti ganger brukt som reiseleder og andre generasjons tidsvitne med Hvite Busser til Polen. Der opplyser han oppvoksende ungdom om grusomhetene under andre verdenskrig, og han blir beskrevet som et naturlig midtpunkt for de unge på turene.

– Hva er det viktigste du vil si til ungdom i dag?

– Det er at man skal ha motet til å holde hodet oppe, og ikke være så beskjeden. Det å ha selvtillit betyr så mye. Jeg er redd for at det er mange unge med ressurser som ikke blir brukt, svarer Langberg.

– Er vi flinke nok til å se alle?

– Det har blitt litt bedre, men likevel kan vi bli flinkere. Jeg har ikke opplevd å møte et menneske som ikke har noe godt i seg. Alle kan noe, så lenge de blir sett, avslutter Langberg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.