25. apr
 
Kristiane (13) fra Ottestad reiser til Bonn for å snakke om klima
Kristiane Ingeborgdatter Reigstad (13) fra Ottestad er blant de fem norske miljøagentene som skal reise til Bonn for å representere barn på klimakonferansen.

Publisert: 13.nov.2017 12:55
Oppdatert: 13.nov.2017 14:00

I tidsrommet 13. til 17. november deltar de norske ungdommene i Barnas Klimapanel på de store klimaforhandlingene i Bonn.

Kristiane Ingeborgdatter Reigstad fra Ottestad har vært aktiv miljøagent i seks år, og var også med på klimakonferansen i Paris i 2015 og i Marrakech i fjor.

HA har tidligere omtalt Reigstad flere ganger, blant annet da hun stilte seg opp på en kasse utenfor Stortinget og holdt en glødende appell for noen av landets mektigste politikere.

Norge som forbilde

Til HA uttaler den engasjert og miljøbevisste 13-åringen følgende:

– Under klimaforhandlingene ønsker jeg at Norge skal framstå for et forbilde for andre land, og vise ansvar for at klimaavtalen fra Paris skal bli gjennomført. I tillegg vil jeg gjøre Barnas Klimapanel kjent for flere, og komme noen skritt videre på veien mot målet vårt: Et internasjonalt Barnas Klimapanel. Jeg gleder meg spesielt til å møte bonden Kisilu Musya fra Kenya. Det blir spennende å få et nytt perspektiv på hvordan klimaendringene påvirker folk og landbruket i Kenya, sier hun.

Innspill fra hundrevis av barn

I år som i før skal Barnas Klimapanel være til stede for å påvirke, lære og formidle klimakrav på vegne av norske barn. Tidligere i høst skrev de en rapport basert på innspill fra norske barn om klima, miljø og barns framtid. De har fått inn innspill fra hundrevis av barn over hele Norge, og det er disse innspillene en grunnlaget for innholdet i rapporten og deltakelsen på konferansen.

Rapporten skal overleveres til politikere og beslutningstakere på klimatoppmøtet.

– Foreløpig har vi planlagt møter med FNs Klimapanel, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og miljø- og energikomiteen. I tillegg skal vi besøke en tysk skole for å snakke med tyske barn om miljø og klima, og møte den kenyanske bonden Kisilu Musya, fra filmen «Thank you for the rain», skriver Miljøagentenes kommunikasjonsrådgiver Hanna Hågensen Aasen i en e-post til HA.

– FNs barnekonvensjon sier at alle barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem, og Barnas Klimapanels fremste sak er at framtidens klima i høyeste grad er noe som angår barn, fortsetter Aasen.

Fakta om Barnas Klimapanel:

Barnas Klimapanel ble konstituert på Eidsvoll 16. februar 2015, og er det første i sitt slag i verden. Panelet består av åtte miljøagenter mellom 12 og 15 år, fra hele landet. Barnas Klimapanel skal være et talerør for barn fra hele Norge når det gjelder klima og deres framtid. De skal videreformidle barns forslag, tiltak, krav og innspill til dem som bestemmer.

På sikt ønsker Miljøagentene at Barnas Klimapanel kan skape et større engasjement blant barn på tvers av landegrenser, og ønsker å være et pådriver for utvikle et internasjonalt klimapanel for barn.

Panelet har ved flere anledninger hatt møter med FNs klimapanel for å diskutere hvordan denne planen kan realiseres.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.