6. des
BEKYMRET: Stange-ordfører Nils A. Røhne (t.v.) og Hamar-ordfører Einar Busterud (t.h.). De to karene er bekymret for Høgskolen i Innlandets planer om å flytte studentene vekk fra næringsmiljøene. FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
 
Kritiserer flytteplaner
Nils A. Røhne (Ap) og Einar Busterud (BBL) mener Høgskolen i Innlandet er på feil veg når de vurderer å flytte landbruk- og bioteknologistudentene vekk fra næringsmiljøene.

Publisert: 22.apr.2017 15.43
Oppdatert: 22.apr.2017 16.00

Med vårsola i ryggen kikker de to ordførerne på skiltet som markerer bioteknologibedriftene som holder til i Biohuset på Hamar. Her ligger også Høgskolens institutt for naturvitenskap og teknologi. Det er slik ordførerne vil ha det, miljøer som ligger tett på hverandre.

Men om dagen er fin, har Busterud og Røhne et alvorlig budskap: det vil være kritisk om campus Blæstad og bioteknologilinjen i Hamar flyttes fra Hedmarken til Evenstad sør for Koppang, slik Høgskolen vurderer å gjøre.

– Vi er bekymret. Det bør Høgskolen være og, sier Busterud.

Les også: Massiv kritikk mot å flytte Blæstad.

– ALVORLIG SITUASJON

For de to ordførerne mener ledelsen i Høgskolen i Innlandet har begynt å gjøre seg uinteressante for næringslivet. Bioteknologimiljøet på Hamar ligger langt fremme, og blant annet eksporterer Geno på Hamar årlig over en halv million doser oksesæd til Kina og andre markeder. Det er generelt sterke miljøer innen avl, foredling og reproduksjon av dyr, planter og fisk som befinner seg på Hedmarken.

– Det er verdensledende. Så i stedet for å ha en Høgskole som bygger oppunder, så har vi en Høgskole som bygger ned, mener Busterud, og får støtte av kollegaen fra Stange.

– Det er en alvorlig situasjon som er i ferd med å oppstå. Bioteknologi er et satsingsområde i Innlandet, sier Røhne.

Les også: Vil bevare Blæstad.

– ENORME MULIGHETER

Stange-ordføreren undrer seg derfor over hvilket fokus ledelsen i Høgskolen i Hedmark har på bioteknologi, og etterspør hva som har skjedd i prosessen så langt. Røhne mener det ligger enorme muligheter i å utvikle morgendagens næringer, og at Hedmarken har en mulighet til å ta en ledende posisjon i denne utviklingen. Men det må gjøres sammen.

– Jeg er i tvil om at styret i Høgskolen i Innlandet har tatt dette med i betraktningen, sier Røhne.

Busterud mener Høgskolen later til å ha fokus på feil sted.

– De virker ikke å være opptatt av næringsutvikling. Vi er vel bekymret for Høgskolens næringsfokus generelt. Vi trenger en høyskole som støtter opp under næringene vi faktisk lever av, sier Hamar-ordføreren.

BØR VENTE TIL UTREDNING

Høgskolen i Innlandet gjennomfører i disse dager en utredning som vil være klar i mai eller juni, og som skal peke på hvilken ordning som vil være best for morgendagens fakultetsordning.

Men ordførerne er redd for at styret i Høgskolen i realiteten vil konkludere i saken på et møte i neste uke.

– Utredningen må være premiss for avgjørelsen, så den må utsettes til utredningen er ferdig, mener Busterud.

HA har uten hell forsøkt å få tak i rektor ved Høgskolen, Anna Linnea Ottosen, for en kommentar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke