Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
MÅTTE VENTE: I 11 tilfeller i år har barn og familier måttet vente ulovlig lenge på barnevernet vurderinger og undersøkelser.ILLUSTRASJONSFOTO: TROND LILLEBO
 
Mener kø av barneverns-saker er en varslet krise
Etterslepet av saker hos barnevernet i Løten er en varslet krise, sier Olav Neerland, fylkesleder i Fellesorganisasjonen.

Publisert: 02.jun.2017 14:11
Oppdatert: 02.jun.2017 14:32

I første kvartal i år brøt barnevernet i Løten fristen i 36,5 prosent av sakene. Olav Neerland, fylkesleder i Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark, har vært i kontakt med organisasjonens medlemmer i barnevernet i Løten. Han sier de har tatt opp bemanningsproblemet i lang tid.

Fylkeslegen har nå sendt brev til kommunen for å få dem til å rydde opp. HA omtalte saken onsdag, og snakket da med kommunalsjef velferd Arne Jørstad, som var tydelig på at han ikke er fornøyd med situasjonen. Jørstad sa at kommunen nå vil øke bemanningen for å ta unna sakene.

11 SAKER OVER TIDEN

Fylkesleder Neerland mener kommunen burde gjort noe tidligere. Bemanningssituasjonen har vært tema på fagsamlinger.

– Dette er en varslet krise, som kommunens ledelse visste om, sier Neerland.

Han mener barnevernstjenesten i Løten er sårbar.

– Det er alltid slik at en arbeidsplass, av ulike grunner, kan ha fravær. Dette må det tas høyde for når man skal levere tjenester av høy kvalitet til en utsatt gruppe. Man kan ikke rigge en arbeidsplass ut fra at det akkurat går rundt bemanningsmessig, for det vet vi at det ikke kommer til å gjøre, sier Neerland.

Han påpeker at barnevernets ansatte ikke kan lastes for de 11 sakene hvor saksbehandlingstiden ble ulovlig lang.

– Mange ansatte i Løten har over 20 saker hver, men eksempelvis kan én sak kan ta 50 prosent av tiden i en fase. Da sier det seg selv at det blir veldig lite tid til de øvrige 19 sakene. Saker som er små og kunne vært løst på et tidligere tidspunkt, kommer tilbake som svært alvorlige saker. Det er selvsagt svært uheldig for barn og familier, sier Neerland, som mener kommuneledelsen må ta et tydeligere ansvar.

UBESATTE STILLINGER

Kommunalsjef Arne Jørstad sier årsaken til fristoverskridelsene er at barnevernet i noen måneder har hatt ubesatte stillinger og en utfordrende vikarsituasjon, kombinert med flere krevende saker.

– Også i årsmeldingen for 2016 står det at barnevernstjenesten til tider har vansker med å følge opp saker på grunn av lav bemanning. Hvorfor har ikke kommunen tatt tak i dette tidligere?

– Det er absolutt ikke slik at dette ikke har vært viet oppmerksomhet tidligere, og at det ikke har vært gjort tiltak tidligere. Det ble kjørt på med ekstra konsulenter i store deler av fjoråret, og regnskapsresultatet viser da også at kommunen brukte mer penger på barnevern enn budsjettert. Antall undersøkelser uten fristoverskridelser var i 2016 på 91 prosent. Tallene for første kvartal 2017 viser imidlertid at vi må gjøre grep ut over det vi har gjort, og da må vi ut på markedet. Det er tema hele tiden å passe på å ha nok ressurser til å få tatt unna, sier Jørstad.

ER MED PÅ PROSESS

Han sier han ofte har møter med barnevernet, og at han har vært med på prosesser rundt arbeidsflyt. 

– Dette er verken nytt eller spesielt, men vi har hatt en utfordrende vikarsituasjon en periode nå, sier Jørstad.

foreslår «brannkorps»

Neerland i Fellesorganisasjonen sier situasjonen slett ikke er unik for Løten. Han foreslår at hedmarkskommunene burde vurdere å gå sammen om et slags «brannkorps» som kan ta unna når arbeidsmengden blir for stor.

– Siden denne situasjonen oppstår i mange kommuner, burde hedmarkskommunene vurdere et slags brannkorps bestående av et gitt antall erfarne saksbehandlere som kommunene kunne ansette og spleise på. Disse kunne tatt unna kapasitetstoppene i de ulike kommunene, sier Neerland.

Jørstad er enig med Neerland i at kommunene bør tenke nytt for å sikre en beredskap som kan ta unna når arbeidsmengdene i barnevernet blir for stor.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat