buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
trygghet: Daglig leder Torild Edvardsen ved Løten Frivilligsentral forteller at ordningen med en fast aktivitetsvenn gir personene med demens en fast holdepunkt og en trygghet i hverdagen, og det hjelper dem å gjennomføre aktiviteter de ikke klarer alene.FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
 
Skolerer aktivitets-venner til demente
Løten kommune har i flere år rettet oppmerksomheten mot personer med demens, og faste aktivitetsvenner er et av tiltakene.

Publisert: 10.feb.2017 21:21
Oppdatert: 10.feb.2017 21:53

– Når man får demens, så blir man ofte initiativløs. Med en aktivitetsvenn, så kan man få hjelp til å opprettholde flere aktiviteter man ikke greier selv, forklarer demenskoordinator i Løten kommune, Guro Brenden.

kurs for andre gang

Derfor avholdes det for andre år på rad kurs for potensielle aktivitetsvenner på Løten helsetun med start onsdag 22. februar. Ordningen er et samarbeid mellom kommunen, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Løten Frivilligsentral, og retter seg først og fremst mot syke som bor hjemme.

Daglig leder Torild Edvardsen hos Frivilligsentralen forteller om mange positive sider ved ordningen.

– Det gir personene med demens en mulighet til å komme ut, gå på butikken, eller gå på kafé. En fast aktivitetsvenn gir gjenkjennelse og trygghet, mener Edvardsen.

sammensatt sykdom

På kurset får de frivillige en innføring i sykdommen, som er kompleks, og i realiteten er en betegnelsen på en rekke symptomer på sviktende hjernefunksjon.

– Det er mange forskjellige typer demens, forklarer Edvardsen.

– Noen blir veldig glemske, andre forandrer personlighet. Vi viser blant annet videosnutter for å forklare, og har en god del etikk, sier hun.

flere vil få sykdommen

Aktivitetsvennene er bare et av flere tiltak Løten kommune har satt i gang de siste årene.

– Vi har ikke den fulle oversikten over hvor mange i Løten som har demens. Men vi ser at vi klarer å avdekke stadig flere, forteller demenskoordinator Brenden.

– Vi har en god dialog med fastlegene og hjelpeapparatet ellers, og har hatt et eget demensteam siden 2014, forklarer hun.

Løten har i dag 7 aktivitetsvenner, og så langt er 10 påmeldt til årets kurs. Det er både behov for og plass til flere. Med den varslede eldrebølgen, vil antallet sykdomstilfeller trolig stige. I dag får førti prosent av de over 90 år demens. Men det er håp.

– Man har ikke helt klart å knekke gåten til hvorfor vi får demens. Men i framtiden vil de eldre generelt ha bedre helse fordi de har hatt bedre oppvekstvilkår, sier Brenden, som er overbevist om at ordningen med aktivitetsvenner er vinn-vinn for både den syke og den frivillige.

– Det som er godt for hjertet, er også bra for hjernen. Og de frivillige får god oppfølging med veiledning og samtaler. Det er ingen som angrer, sier hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat