Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Strømprodusent: Thomas Cottis blir selvforsynt med strøm med solcellepaneler på takene på begge fjøsene på gården. Han tror anlegget vil være i drift fra april. Begge foto: Asgeir Høimoen
 
Dekker fjøstakene med solcellepaneler
I en årrekke har Thomas Cottis kjempet for miljøet. Nå tar han det et skritt lenger og blir så å si selvforsynt med fornybar energi på gården i Løten.

Publisert: 18.nov.2016 21:23
Oppdatert: 18.nov.2016 21:28

– Vi er nok blant de første som legger opp til et så stort anlegg. I Hedmark vet jeg bare om høgskolen på Evenstad som har det fra før, sier Cottis.

Han har nettopp signert en avtale for å få solcellepaneler til å forsyne gården hans i Løten med strøm. Takene på to av fjøsene vil bli dekket av solcellepaneler, men kun sørsiden, der solen står lengst og gir best effekt. 136 solcellepaneler vil dekke taket på det store fjøset, mens 54 paneler skal dekke taket på det lille fjøset. Til sammen blir det 250 kvadratmeter med solcellepaneler.

– Vi har signert en avtale og har nå 30 dager på oss til å planlegge. Vi har pratet med andre som har prøvd dette tidligere og de sier at dette er den første investeringen som ikke har gitt påkostninger i ettertid, sier Cottis.

Koster en halv mill.

– Vi kommer til å produsere mer strøm enn vi bruker i sommerhalvåret. Gjennom vinteren må vi nok kjøpe litt utenfra for å ha nok. Vi vil nok produsere rundt 40.000 kWh i året og ha et overskudd på 15.000 kWh. De første 5.000 kWh vi selger i året, selger vi for en krone per kWh. Deretter selger vi til spotpris, sier Cottis, som driver med økologiske melkekyr.

– Nå tar vi det et skritt videre, sier han.

Investeringen for å få solcelleanlegget på plass er på rundt en halv million pluss moms. Cottis tror produksjonen vil være i gang i april.

– Om man tror strømprisen vil stige i framtiden, og man i tillegg er opptatt i klimaet, vil dette lønne seg, sier han.

Etterlyser politiske grep

Cottis har i mange år engasjert seg og kjempet for klimaet og miljøet. Han tror solceller vil bli mer og mer vanlig i årene som kommer.

– Det kommer til å bli mye av det. For privatpersoner kan det bli direkte økonomisk lønnsomt med solceller, sier han, og etterlyser noen grep fra politikerne.

– Politikerne må skjønne hvilket kjempepotensial det har. En brems er at man må betale nettleie for hele året, om man må kjøpe inn strøm utenfra noen måneder om vinteren, sier han.

Cottis mener politikerne også må ha en klarere plan om hva de vil med fornybar energi.

– Det må brukes til målrettet utfasing av fossilt brensel, slik at man kan se effekten. Det gir motivasjon, sier han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat