Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
NOSTALGI: Jon Kroken arbeidet i Telegrafverket/Telenor fra 1951 til 1994. Dette langlinjebordet var arbeidsplassen hans i Hamar i 1954. Til høyre innehaveren av Ådalsbruk Motormuseum, som nå også huser telemuseum, Bjørn Monsbakken.begge FOTO: HALVARD BERGET
 
Dette var arbeidsplassen til Jon i 1954
I 1954 arbeidet Jon Kroken på rikstelefonen i Hamar. Han har selv vært med på å lage museum av sin gamle arbeidsplass.

Publisert: 07.des.2016 20:13
Oppdatert: 07.des.2016 20:27

Ådalsbruk Motormuseum er noe mer enn bare gamle biler. Onsdag åpnet det severdige samfunnsmuseet også et eget telemuseum. Takket være en gjeng iherdige Telenor-veteraner, for ikke å si Telegrafverk-veteraner, er en 150 år lang historisk ferd i telefonitjenester reddet for ettertiden. Det er det tidligere Televerk-museet ved gamle Vang sentral som nå gjenoppstår i oppgradert versjon på Ådalsbruk. Spekket med nostalgi, en reise i en fenomenal og viktig samfunnsutvikling.

pensjonistinnsats

Det var trommet sammen til høytidelig markering da Løten-rådmann Tollef Imsdalen hadde det ærefulle oppdraget med snorklipping, og dermed kunne foreta den offisielle åpningen av det nye Tele-museet på Ådalsbruk. I den ene enden av snora holdt museumseier Bjørn Monsbakken, i den andre Telenor-veteranen Jon Kroken fra Ridabu. Sammen med pensjonistkollegene Kåre Garmager, Arne Eikåsen, Hans Olav Olsby og Arild Gundersen har «femmerbanden», som de kaller seg, jobbet sent og tidlig med å bevare den unike telefonihistorien, mye med utgangspunkt i tjenestene i Hedmark. I den historien finner vi altså arbeidsplassen til Jon Kroken fra 1954. Han begynte i Telegrafverket allerede i 1951. På bildet sitter han ved et såkalt langlinjebord som ble satt i drift ved rikstelefonen i Hamar i 1954. Rikstelefonen ble for øvrig lagt ned i 1984.

– Rikstelefonen var i statlig regi, mens sentralene rundt om ble drevet privat. I Hamar område var det 14 telefonforeninger, kan Kroken fortelle.

KUNNE HA blitt kastet

En av ildsjelene bak Tele-museet, Kåre Garmager, forteller at mye av telehistorien sto i fare for regelrett å bli kastet på dynga da det ble klart at Telenor Eiendom ville kvite med seg til lokalene i gamle vang sentral Vang.

– Vi undersøkte flere muligheter, og er svært glad for at Bjørn Monsbakken i Ådalsbruk Motormuseum fant plass til oss, sier Garmager.

Tele-museet forteller i kommunikasjonshistorien vår. Blant annet er det bygd en modell med linjer og stolper, slik at dagens mobiltelefongenerasjon kan oppleve hvordan det egentlig var å telefonere i «gamle dager». Museet viser også en telemontør i arbeid, høyt oppe i en stolpe, med uniform og ditto uniformslue.

– Jeg har god tro på at telemuseet vil øke besøket, sier en fornøyd eier av Ådalsbruk Motormuseum, Bjørn Monsbakken.

 
Fakta

Foranledningen til et telemuseum på Hedmarken var at en gjeng teleansatte på 1980-tallet begynte å samle gammelt telefoniutstyr. 

Televerkets museum ved gamle Vang sentral var en underavdeling av Telemuseet.

Telenor ønsket å selge lokalene, og museet hadde valget mellom å legge ned eller flytte.

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke