Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
GEOGRAFITIME: Bildet ble tatt etter en liten geografitime med verdenskart og norsk flagg hos lokalbefolkningen på stillehavsøya Tanna. Amalie Mittet Fossnes (17) er stolt ambassadør for Rotary og Norge.BEGGE FOTO: PRIVAT
 
Måtte ha rottegift for å spre rundt soveplassen
Hygienen var verre enn ventet, og hun måtte ha med rottegift for å spre rundt på soveplassen. Likevel beskriver Amalie Mittet Fossnes (17) oppholdet på stillehavsøya Tanna som helt magisk.

Publisert: 26.jan.2017 12:28
Oppdatert: 26.jan.2017 12:36

Løten-jenta Amalie Mittet Fossnes har alltid vært glad i å reise, snakke andre språk og møte nye mennesker. I juli dro hun på utveksling til Australia, i regi av Rotary, for å ta et skoleår der. I Australia har hun bodd hos flere vertsfamilier, og det var gjennom en av dem hun ble kjent med Lyn Thorpe-Lindenaar.

Lyn skulle til stillehavsøya Tanna, tilhørende u-landet Vanuatu, for å måle opp areal for noen vanntanker. Og da Amalie fikk tilbud om å være med, trengte hun ikke spesielt mye betenkningstid.

– Jeg hadde drømt om å få dra til et utviklingsland. Det ble en once in a lifetime-experience, forteller Løten-jenta på telefon fra Australia.

– Jeg var der i ti dager. Det er de ti mest interessante dagene i mitt liv. Jeg hadde så mange interessante samtaler med de lokale. Vi snakket om kultur, hva de gjør etter skolen, om regjeringen, om korrupsjon – det var noe helt annet enn jeg noen gang før har opplevd.

DANSET RUNDT LEIRBÅLET

En tur til Vanuatu og Tanna krever planlegging. Amalie gikk på malariatabletter, og hun og reisefølget Lyn hadde med seg fem kilo rottegift for å spre på bakken der de skulle sove.

– Også ble jeg bitt av masse edderkopper. Hygienen var verre enn ventet. Alle barna hadde mark i rumpa. De skulle ta i håret mitt og leie meg hele tiden, men jeg ble vant til det. Etter noen dager blir du en del av det. For å bli godkjent må du leve som dem. Vi danset rundt leirbålet, det var helt magisk, forteller Amalie.

Hun var spent på hvordan lokalbefolkningen ville reagere på å få besøk av henne. De fikk fort god kontakt.

– Man får ikke en sånn opplevelse av å se kjendiser på tv som reiser med UNICEF. Jeg er så takknemlig for at jeg har fått oppleve dette. Det er de ti mest interessante dagene i mitt liv. Det er veldig sunt for meg, sier Amalie, som ikke legger skjul på at det var godt å komme «hjem» til Australia igjen etter ti dager på Tanna heller.

VIL BO MER I AUSTRALIA

Oppholdet på Tanna var så inspirerende at Amalie, som har hatt en plan om å studere økonomi i Tyskland, plutselig har fått nye ideer for framtida. Nå tenker hun på muligheten for å studere fredsarbeid i USA eller jobbe som frivillig i et utviklingsland og bygge seg oppover i for eksempel Unicef-systemet. Og i Australia har hun egentlig bare igjen et halvt skoleår før hun skal tilbake til Katta, men det synes hun ikke holder.

– Jeg kan ikke se for meg å ikke bo mer i Australia i framtida. Jeg må tilbake hit for å studere, jobbe eller bare reise, sier Amalie og legger til at hun samtidig har et bankende nordmannshjerte.

Det var gjennom sin stefars far hun hørte om utvekslingsmuligheten. Han er med i Rotary Ottestad.

– Mamma og stefar Nils snakket om hvor fantastisk det hadde vært å gjøre noe sånt da jeg gikk i 5.-klasse. Da var jeg altfor liten til å reise ut, men nå har jeg endelig gjort det. Det har gitt meg en større internasjonal forståelse, sier Amalie.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KLAPPER: Amalie Mittet Fossnes (17) og vertssøsknene klapper en quakka på Rottnest Island utenfor Perth i Australia.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke