Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Fikk hilse på en sjelden krabat
– Den må jo tro den har havnet midt i et sirkus! sa Lea Ariel Kristiansen da hun og resten av klassen fra Friskolen i Løten fikk stifte bekjentskap med en kattugle.

Publisert: 29.mai.2017 17:45
Oppdatert: 29.mai.2017 18:06

Spenningen var til å ta og føle på da Friskole-elevene fra Løten dro på kattuglejakt på Ilseng. Sammen med biolog Trond Vidar Vedum og zoolog Roar Solheim, begge to utrustet med voldsom interesse for fugler, skulle de sjekke om de kunne finne en kattugle.

Se bilder og video fra en annen sak vi har hatt om fugler: Det er for tiden polsk riksdag på et jorde tilhørende gården Horne utenfor Ilseng. Flere hundre fugler har mellomlandet på veg nordover

– De var her for en uke siden, en stor og en liten kattugle. Nå skal vi se om det fortsatt er noen her. Men ikke bli for skuffa om vi ikke finner noen, da! advarte Vedum før han klatret opp stigen og stakk hånda nedi kassa.

På bakken ventet 5.-klassingene på Friskolen storøyde. Vedum lirket ut kattugleungen, før et «ååhhhhhh! Så søøøt!» gikk som en bølge gjennom forsamlingen.

ER BLITT MER VANLIG

Kattugler er ikke spesielt glade i vinterkulde, så på våre trakter har det ikke vært så mange av dem. For et par tiår siden ble det registrert en i Stange. Nå har ornitologer telt over 20 som hekker i Stange, og en av dem har da altså for tiden bopel i en rødmalt fuglekasse på Ilseng.

– Det er det søteste jeg har sett i hele mitt liv! sier Susanne Marie Hansen om det lodne vesenet.

5.-klassingene fra Friskolen fikk virkelig bli godt kjent med den lille fuglen. HAs utsendte er ikke så dreven på å tolke uglers kroppsspråk, men om man legger godviljen til, så den ut til å nyte å bli klappet av de ivrige barnehendene. Om den da ikke trodde den ble angrepet og knep øynene igjen som tegn på resignasjon ...

– «Ehhh, har jeg havnet midt i et sirkus?», tror jeg den tenker, sier Lea Ariel Kristiansen.

GAMMEL UGLE PÅ SØRLANDET

Elevene fikk se på at Solheim ringmerket kattugla. Ved å ringmerke kan man øke kunnskapen om fuglers bevegelse. Den eldste kattugla her til lands bor på Sørlandet og er hele 24 år gammel.

– I Hamar-området har antall kattugler økt de senere årene. Det kan ha sammenheng med kortere, mildere vintre, sier Solheim.

Han fortalte elevene at kattugler forsyner seg med både mus og frosk, og at de slett ikke går av vegen for å pelle en og annen meitemark opp fra jorda. Dessuten har kattugla en imponerende hørsel, sa Solheim og blåste på uglas dun, så dens øreåpninger kom til syne.

– Betyr ikke det at vi egentlig bør være veldig stille, da? lurte en av Friskolens hensynsfulle elever, før den vesle krabaten fikk komme opp i den røde kassen sin igjen.

Zoolog Solheim og biolog Vedum er for øvrig nå ute med en ny fuglebok, som heter Fugleglede.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat