buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Fikk luftet grombilen
Det var reneste Flåklypa Grand Prix-stemningen på Ådalsbruk da Pinseløpet gikk av stabelen.

Publisert: 03.jun.2017 14:31
Oppdatert: 03.jun.2017 14:34

I sin T-Ford fra 1922 satt løtensokning Gunnar Westby og passasjer Arvid Østli og akket seg over et drag av nybillukt fra kjerra ved siden av, en A-Ford fra 1928. Stemningen var god da veteranbilentusiaster var samlet til pinseløp på Ådalsbruk.

– Ja, vil holder på å få allergiske anfall her, for det lukter så ny bil av den, spøkte Westby fra bak rattet i sin seks år eldre bil - en bil han lot seg påprakke av en ivrig selger en gang i ungdommen.

– Denne dro jeg på meg i 1975. Jeg trengte egentlig deler til en A-ford, men selgeren var så ivrig. 13.000 skulle han ha for denne. Så jeg fant ut at jeg kunne tjene noen kroner om jeg solgte den igjen, men da jeg først hadde begynt å kjøre den, var det umulig å kvitte seg med den igjen, sier Westby.

kopierte stange-drosje

T-Forden fra 1922 veier 700 kilo og kan skilte med 20 hestekrefter. På 20-tallet tjenestegjorde den som patruljevogn i Kristiania.

Bilen er driftssikker, men skulle man være utstyrt med gebiss, kan det være en fordel å plukke ut tennene før man begir se ut på humpete veger, forteller Westby, for kjerra kan ikke sies å være verken direkte smidig eller rask.

– Den trives best i 40, men i håndboka står det at du kan presse den opp i 90 med sola i ryggen.

T-Forden var én av mange titalls doninger som sto linet opp, klare til løpsstart, utenfor Ådalsbruk Motormuseum lørdag.

Ivar Nilsen stilte med sin Chevrolet Malibu. Bilen hans er kopi av en drosje som gikk i Stange midt på 60-tallet. På den tiden var det fire drosjer i Stange, og Nilsen fikk tak i skiltet etter én av dem, så foran er bilen hans merket med «drosje».

– Faren min kjørte drosje, så jeg fant et taksthefte som lå igjen etter ham, forteller Nilsen og viser fram prisoversikten.

Tre kroner og ti øre kostet det å bli fraktet inntil 2,5 kilometer for to personer, som var minstetaksten. Skulle du ha med deg barnevogn, ble det 60 øre ekstra. Ski kostet 25 øre, sykkel eller kjelke en krone.

– Jeg kjøpte bilen i Horten i -92, så gikk det tre år før jeg fikk den registrert. Jeg har lagt ned en del timer i den, forteller Nilsen.

HAR FLERE Å VELGE I

Åse Irene Myrvold og Egil Stensby fra Elverum ankom veteranbilløpet i en turkis Moskvitch, en sovjetisk bil fra 1960, som prøver å etterligne en Amerikaner. De har flere veteranbiler, men ettersom været var litt ustabilt, valgte de en som tåler en skur.

– Dette er kanskje den eneste av denne typen her i distriktet som er på vegen. Vi bruker den hele sommeren. Den går som ei klokke, forteller Stensby.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat