Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
må utfordre hverandre: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og leder i Løten Sp Marte Larsen Tønseth er redd det vil bli brukt mer tvang i neste runde med kommunesammenslåinger. Bildet er tatt på grensa mellom Stange og Løten.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Frykter ny runde med sammenslåing
Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Marte Larsen Tønseth frykter fire nye år med blå regjering vil bety slutten for Løten som egen kommune.

Publisert: 01.sep.2017 06:18
Oppdatert: 01.sep.2017 06:20

– Regjeringen har varslet at den forrige runden med sammenslåing var første runde, og både Høyre og Frp er veldig tydelige på at reformen skal fortsette. Det er veldig sannsynlig at det blir en ny runde på Hedmarken. Og dette er ikke skremselspropaganda fra Senterpartiet; det er dette som står i partiprogrammene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Fortsetter dagens regjering, vil de gire opp prosessen, tror Marte Larsen Tønseth.

– Vi kan ikke gi dagens regjering mer tid til å sentralisere, sier Tønseth.

82,3 PROSENT SA NEI

I mai i fjor ble det holdt rådgivende folkeavstemning om hvorvidt Løten bør slå seg sammen med en nabokommune. Resultatet var et rungende nei; 82,3 prosent av dem som avla sin stemme var imot sammenslåing. Senterpartiets tydelige holdning er at staten da ikke bør gå inn og tvinge kommuner til ekteskap.

– I Løten hender det de politiske sakslistene er så korte at møtene er over nesten før de har begynt. Vil ikke en sammenslåing kunne føre til litt mer aktivitet?

– Jeg tror det vil være enda færre saker om Løten i en større kommune. Da drukner de sakene som omhandler Løten. Det er lettere i dag enn om vi hadde hatt fem representanter i et kommunestyre et annet sted, sier Tønseth.

– I dag føler Nordbygda seg som en utkant av Løten. Da vil Løten føle seg som en utkant av Hamar, sier Vedum.

vil heller samarbeide mer

Sp-politikerne minner om at både Hamar, Stange, Ringsaker og også Løten er ganske store kommuner i Norsk sammenheng. De tror det er klokt å beholde mangfoldet i kommunestrukturen. De peker på at rundt 75 prosent av dagens kommunebudsjett i Løten går til helse/omsorg og oppvekst, og at det må tenkes stordrift og kuttes på disse områdene om det skal spares penger.

– Løten har hatt utfordringer på disse områdene det siste året, med for lav fastlegedekning og for lang behandlingstid i barnevernet. Vil ikke en sammenslåing kunne gjøre den typen tjenester mer robuste?

– Vi ser at det for enkelte enheter er grunnlag for samarbeid. Med tanke på fastleger er det god dekning nå. Barnevern er sårbart i små enheter, men det kan man samarbeide om, sier Tønseth.

– Det er slett ikke sånn at alt går knirkefritt i større kommuner heller, legger Vedum til og hevder at det ikke finnes faglig belegg for å si at man vil drive mer effektivt om man slår sammen kommunene på Hedmarken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat