buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Restaurerer: Museumsleder på Klevfos industrimuseum forteller at de har brukt 14-15 millioner kroner på restauringer siden 2010. Fortsatt er det mer som skal gjøres. Foto: Halvard Berget
 
Klevfos får 1,9 millioner til
Det koster å holde gamle, bevaringsverdige anlegg ved like. På Klevfos anslår man at det er brukt nærmere 15 millioner siden 2010. Fortsatt gjenstår mer arbeid på anlegget.

Publisert: 28.feb.2017 17:35
Oppdatert: 28.feb.2017 18:01

Klevfos industrimuseum på Ådalsbruk er et av 15 anlegg som er med i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle anlegg. På listen står også ytterligere to anlegg i Hedmark: Atlungstad brenneri og Folldal gruver.

De 15 anleggene får støtte til istandsetting, drift og vedlikehold gjennom en fast post i statsbudsjettet. Midlene fordeles etter søknad.

Under årets tildeling fikk Klevfos industrimuseum i overkant av 1,9 millioner kroner fra Riksantikvaren. Atlungstad brenneri fikk over 4.750.000 kroner.

Brukes til restaurering

– Dette er årets lønningsdag. Vi søkte om noe mer, men vi klager ikke, sier museumsleder på Klevfos industrimuseum Håkon Tosterud.

Noe av pengene skal gå til å dekke lønn til håndverkere, og mye skal brukes til å fortsette restaureringen av bygningsmassen på Klevfos.

– Vi skal gjøre vedlikehold på formannsboligen, den gule tømmerbygningen som ligger på andre siden av vegen for fabrikken. Der er det brukt plastmaling som er i ferd med å ødelegge treverket. Det vil vi gjøre noe med nå, sier Tosterud.

Han nevner også at de vil stramme opp pipa på arbeiderboligen og rette opp muren ved Klevfosdammen. I tillegg til mange andre mindre oppgaver.

Millionsummer

Tosterud forteller at det er nok å henge fingrene i med den gamle bygningsmassen på Klevfos. Det har også blitt gjort store investeringer de siste årene for å holde bygningene på et akseptabelt vedlikeholdsnivå.

– Fra 2010 har vi nok brukt opp 14–15 millioner kroner på prosjekter og vedlikehold. Det siste store prosjektet var restaureringen av fasaden til 8–9 millioner. I tillegg brukte vi en halv million på pipa i fjor, sier han.

Nå har de sørget for å få på plass et system som gjør at de oppdager vedlikeholdsbehov tidlig, og kan ta det fort.

– Det gjør det lettere å holde det ved like, sier Tosterud.

Arbeidet som har blitt gjort på museet de siste årene har blitt lagt merke til.

– Vi har fått skryt av Riksantikvaren for at vi har klart å få mye ut av pengene vi har fått tildelt, avslutter Tosterud.

 
Fakta

Klevfos Cellulose- og Papirfabrikk var i drift fra 1888 til 1976. 

I 1909 brant det meste av fabrikken ned til grunnen, men ble bygget opp igjen og sto ferdig i 1911. Fabrikken var den aller minste av cellulose- og papirfabrikkene i landet. I 1986, ti år etter at produksjonen stoppet på fabrikken, ble Klevfos industrimuseum åpnet.

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat