23. okt
POLITIKER: Ina Rangnes Libaks offisielle bilde før fylkesvalget i 2015. Foto: J D Giske.
 
Ina fra Løten valgt som nestleder i AUF
Ina Rangønes Libak (26) har fått sin store revansje. Drøye fem år etter Utøya-massakren som nær kostet henne livet, ble hun valgt som nestleder i AUF.

Publisert: 17.okt.2016 19:15
Oppdatert: 17.okt.2016 19:31

Det var ikke hvem som helst som i helga ble klappet fram som ny nestleder i AUF.

Ina Rangønes Libak, som er oppvokst i Løten var nemlig blant ungdommene som befant seg på Utøya 22. juli 2011. Den dagen Anders Behring Breivik angrep øya og drepte 69 unge og uskyldige AUF-ere.

Ina kunne fort blitt et av ofrene den fatale dagen, men overlevde til tross for at hun ble skutt fire ganger fra kloss hold mens hun gjemte seg bak et piano sammen med flere andre i kafébygget. Flere andre som ikke klarte seg.

Rørte alle

Ina gjorde et enormt inntrykk da hun måtte vitne om det hele under straffesaken i 2012. Til tross for det hun hadde opplevd, viste hun livslyst, og maktet å få retten både til å smile og le ved flere anledninger. Eller som HAs rettskommentator Halvard Berget skrev i sin rørende skildring fra rettssal 250:

«Takk, Ina, for det vakre smilet, og livet».

Vil helst snakke politikk

Selv ønsker ikke Ina å prate for mye personlig om det som skjedde på Utøya, og når hun får spørsmålet om hun reflekterer over at hun fem år etter det skjedde, blir valgt til nestleder i ungdomspartiet som ble angripe, svarer hun slik:

– Det har føltes veldig meningsfylt at vi har fortsatt etterpå og ikke har latt oss skremme. Det som skjedde preger oss fortsatt, men det er samtidig en viktig del av historien vår, sier hun.

For aller helst vil Ina snakke om politikk. Hun sier hun har to store målsettinger som ny AUF-nestleder: Å besøke og bli kjent med lokallag i hele landet, og å gjennomføre politiske grep som moderpartiet Ap kan få gjennomslag for hvis de får regjeringsmakt.

Når de får regjeringsmakt, sier Ina, skråsikker på at Jonas Gahr Støre overtar som statsminister etter stortingsvalget om et snaut år.

Hytte på Budor

Libak, som flyttet fra Løten da hun var ni år gammel, forteller at hun fortsatt har en sterk tilknytning til kommunen og Hedmarken. Hennes far er fra Løten og de har hytte på Budor som hun tilbringer tid på.

– Jeg har god kontakt med Hedmark AUF som opplever at jeg er litt «deres» nestleder. Det setter jeg stor pris på, sier Ina, som ikke har ambisjoner om stortingsplass foreløpig.

– Nå skal all fokus være på AUF. Jeg gleder meg. Jeg føler meg heldig og tror dette blir supergøy, sier 26-åringen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke