Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
TIL TOPPS: Isak Tørring fikk andreplassen i en nasjonal skrivekonkurranse. Han går i 9.-klasse på Friskolen i Løten. Bak ham står klassen hans og kontaktlærer Bente Auestad (til venstre). Elevene heter Viktoria Aag, Hanne Kristine Sandtorp, David Andre Sand, Anine Randgaard, Ariel Aanstad, Ole Andreas Brovolden, Malin Øverby, Michaela Lunde, Atle Joakim Gunneng, Ida Katrine Johansen, Joel Ezra Ross Nyen, Svein Bendik Mykløy Draumås, Juliane Frøyland, Filip Kirkeng og Emanuel Klepp. FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Isak (15) til topps med historie om tippoldefar
Et bilde på veggen hjemme hos besteforeldrene gjorde Isak Tørring (15) nysgjerrig på tippoldefarens historie. Nå har han gått til topps i en skrivekonkurranse.

Publisert: 11.jun.2017 18:43
Oppdatert: 11.jun.2017 19:00

Lite visste Jørgen Bjorvand (1890-1964) om at et av hans tippoldebarn over 50 år etter hans død skulle skrive historien om livet hans på havet under 2. verdenskrig. Men da Isak Tørring (15) fikk i oppgave å skrive en tekst med utgangspunkt i historiske begivenheter, ble tippoldefaren hovedperson. Og det var et smart valg, for nå har den spennende historien gitt Friskole-eleven 2.-plassen i en nasjonal skrivekonkurranse.

TIPPOLDEFAR VAR KAPTEIN

I 1.221 ungdomsskoleelever deltok i den nasjonale konkurransen «Min familie i historien». Isak tok utgangspunkt i et bilde som henger på veggen hjemme hos besteforeldrene da han skulle skrive historien sin.

– På bildet er det to skip med en vaier mellom, og en mann som går fra det ene skipet til det andre. Det er tippoldefaren min. Han var kaptein på to skip for Nortraship under andre verdenskrig, forteller Isak.

For å finne ut mest mulig om sin tippoldefar Jørgen Bjorvands liv og virke har Isak lest historiske kilder og gjort intervjuer.

– Jeg har snakket med bestefar, men tippoldefaren min fortalte verken barna eller barnebarna sine så mye, for han ville ikke at de skulle få lyst til å jobbe på sjøen. Etter at han ble pensjonist, var han aldri på sjøen selv.

JURYEN BLE IMPONERT

15-åringen skrev teksten sin med utgangspunkt i problemstillingen «Hvordan var det å være kaptein i Nortraship under 2. verdenskrig?». Det er en dramatisk historie som folder seg ut. Egentlig ville tippoldefar Bjorvand bli bonde, men allerede som 14-åring reiste han på sjøen.

«Prisvinneren har brukt mange ulike kilder og håndterer dem grundig og godt. Han drøfter, ser sammenhenger og reflektere på et metanivå. Samtidig lykkes han med å kombinere mikro- og makrohistorie», står det i juryens begrunnelse.

Isak synes historie er spennende og fakta interessant.

– Jeg synes ikke det er så gøy å skrive fortellinger, men jeg synes det er morsommere å drøfte.

I premie får Isak diplom, en bok og 3.000 kroner.

– Pengene går nok kanskje til et par fotballsko, røper han.

REKTOR FIKK LESE

Hele klassen hans ved Hedemarken Friskole på Ådalsbruk deltok i konkurransen, og alle har vært med på å feire 2.-plassvinneren. Kontaktlærer Bente Auestad forteller at Isaks historie utmerket seg.

– Jeg syntes den var veldig bra. Jeg leverte hans og noen andre sine til rektor, som ble imponert, sier Auestad.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat