Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
NORSK-AMERIKANER: Jessica Elizabeth Grønstad heier på Hillary Clinton. men synes ellers lite om den amerikanske valgkampen.
 
Jessica tar i for Hillary
Jessica Elizabeth Grønstad (36) i Løten gyver løs på styrkeapparatene i treningssenteret hun jobber. Som om hun vil ta et ekstra krafttak for å få Hillary Clinton inn i verdens viktigste embete.

Publisert: 07.nov.2016 19:33
Oppdatert: 08.nov.2016 08:44

For Jessica er ikke bare i posisjon til å kunne mene noe om det amerikanske valget, hun er blant få nordmenn som også kan stemme i USA. Det har hun gjort. Stemmen fra Løten går til Hillary. Og ikke bare heier hun på Clinton, hun mener amerikanerne bør definere skolesystemet sitt på nytt dersom Donald Trump skulle bli president. Med både et norsk og amerikansk statsborgerskap gjør Jessica Elizabeth Grønstad sin «borgerplikt» i USA for tredje gang.

– Jeg stemte første gang for åtte år siden da Barack Obama ble valgt. Jeg er glad for å kunne si til mine barnebarn at jeg var med på å velge den første fargede presidenten i USA. Jeg håper også å kunne si at jeg var med på å velge den første kvinnelige presidenten i landet, sier Jessica Elizabeth Grønstad, som til daglig jobber som treningsveileder og kostholdsrådgiver ved Family Sportsclub.

utvandret

Bakgrunnen for Jessicas stemmerett i USA er en familiekrønike verdig. Kortversjonen er at Jessicas besteforeldre og oldeforeldre flyttet til Amerika i 1957. Bestemor er Bjørg Johannessen, født i Vesterålen i 1939. Bestefar var Ove Haagensen fra Rena, født i 1930. Han døde i 1983. Samme år som familien kom til Amerika, fikk Bjørg datteren Anita, mor til Jessica Elizabeth, som ble født i Alaska.

Familien bodde flere steder i Amerika da bestefar Ove var ingeniør og jobbet på fiskeriflåten. Da Jessica Elizabeth var fem år gammel, flyttet hun til Rena. Hun hadde amerikansk statsborgerskap, og hvert femte år måtte familien søke om oppholdstillatelse i Norge. I 2002 ble familien etter søknad fra bestemor innvilget såkalt besteforeldrerettigheter, som innebærer norsk statsborgerskap parallelt med det amerikanske. Jessica Elizabeths mor Anita bor vekselvis på Rena og i California, og av den grunn er California staten Jessica stemmer i. Det hører med at Jessicas barn på tolv, ni og åtte år også har dobbelte statsborgerskap.

«fordummende»

Så til presidentvalget. Jessica Elizabeth rister på hodet over valgkampen, men forsikrer hun kommer til å følge med på valgsendingene i morgen natt.

– Skulle Donald Trump bli president, er det noe alvorlig som har gått galt på vegen. Det vil være meget spesielt om en person uten noen som helst politisk erfaring skulle blir president i USA, sier Grønstad.

Valgkampen karakteriserer hun som «fordummende».

- For oss nordmenn virker det som presidentkandidatene bare leker. Alt er liksom så uviktig. Utgangspunktet for å velge en leder er så helt annerledes enn hva vi er vant. Mye er lavmål. Hele prosessen med nominasjoner og alt virker udemokratisk. Typisk er at mange mener Hillary er ukvalifisert til embetet fordi ektemannen har vært utro.Grønstad legger ikke skjul på at hun mener Trump er særdeles useriøs og at Clinton er den av de to som best klarer å holde seg til sak. Riktignok framstår heller ikke Hillarys våpendragere på sosiale medier som av det gode slaget.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat