23. okt
LEKKASJE: Inne i Lund barnehage fløt kloakk og avløpsvann utover gulvet. I tillegg kom det opp vann fra en kum utendørs, som rant ned i skolegården. Bildet er tatt fra skolegården.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Kloakk rant over uteplass til barnehage
I Lund barnehage startet 2018 med en kloakklekkasje. Også skolen ble berørt. – Nå er alt i orden igjen, forsikrer styrer Gunn Slettvold.

Publisert: 10.jan.2018 16:58
Oppdatert: 10.jan.2018 17:05

Om kvelden 1. januar ble det oppdaget en kloakklekkasje inne i Lund barnehage i Løten. Tilbakeslag i avløpet hadde medført at kloakk og avløpsvann hadde rent utover gulvet i en av avdelingene.

2. januar var det planleggingsdag i barnehagen, så det var ingen barn der. I skolegården, derimot, som ligger inntil barnehagens uteområdet, var det full aktivitet. Derfor ble barnehagestyreren og vaktmesteren overrasket da de fikk se en liten bekk av kloakk komme opp fra en kum og renne fra barnehagens uteområde og ned i skolegården. Området ble sperret av.

– Årsaken til lekkasjen var en fortetting på det offentlige nettet. Lund barnehage ligger nederst, så derfor ble det oversvømmelse her, sier eiendomssjef Erik Adolfsen.

FIKK HJELP AV «SKUREGURI»

Arbeidet med å få åpnet avløpsrør, og opprydningen og desinfiseringen i barnehagen, startet. 3. og 4. januar ble det jobbet med å vaske og desinfisere den berørte avdelingen, og barna ble flyttet til SFO. Overflatevann og snø ble gravd opp og fraktet til Heggvin avfallsmottak, og Subbus ble lagt over berørte uteområder. Også kommunens desinfeksjonsrobot «Skureguri», som til daglig holder til ved Helsetunet, har vært i bruk.

Anne Kristin Knudsen, renholdsleder i Løten kommune, tok raskt kontakt med Samfunnsmedisinsk enhet for Hamar-regionen. Hun beskriver samarbeidet med dem som godt.

– Vi spurte om råd og fikk svar fra kommuneoverlegen om at det var forsvarlig å bruke barnehagen og lekeplassen, forteller Knudsen.

slapp å stenge

Selv om kommuneoverlegen hadde gitt grønt lys, valgte renholdslederen å ta en runde med desinfeksjonsroboten. Hele barnehageavdelingen, med inventar og utstyr, er dermed kjemisk renset.

– Vi gjorde hakket mer en Miljøretta helsevern og kommuneoverlegen anbefalte, men alt som har med barn å gjøre, skal vi ta på ramme alvor. Og når vi først har «Skureguri», er det fint å bruke den, sier Knudsen.

Barnehagestyrer Gunn Slettvold er glad de kom gjennom kloakkoverraskelsen ute å måtte stenge barnehagen, og for at de etter bare noen få dager nå er tilbake i normal drift.

– Vi fikk ordnet dette raskt, og det er ingen synlige spor etter det som har skjedd, sier Slettvold, som har sørget for god informasjon ut til foreldrene.

Også rektor har gått ut med et brev til skolebarnas foreldre. Her står det at de må ta med yttertøy og sko hjem for en grundig vask.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke