buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
MUNCH-PORTRETT: Nina Halvorsen i Løten kommunes kulturavdeling viser fra Stumpp-litografiet av Edvard Munch, som kommunen har kjøpt av kunstnerens nevø i Tyskland.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Knalltilbud fra Tyskland
I kommunen klødde de seg i hodet da det småmystiske tyske brevet med tilbud om portretter av Munch dukket opp i posten.

Publisert: 14.jun.2017 18:22
Oppdatert: 14.jun.2017 18:28

Mellom byggesøknader og kontrakter deiset et temmelig merkelig brev ned i Løten kommunes postkasse i fjor høst. Brevet var skrevet på tysk og signert Michael Stumpp. Han hadde arvet sin kunstneriske onkel Emil Stumpps (1886–1941) rikholdige portrettarkiv, en samling som blant annet rommet et par litografier onkel Stumpp hadde laget av Edvard Munch i Oslo 1925, og var satt til å forvalte dette.

Nå lurte han på om ikke Løten kommune kunne være interessert i bildene. Han hadde nemlig søkt seg fram til at Løten skulle være Munchs fødested.

– Sånne brev er ikke hverdagskost, sier Nina Halvorsen, kulturrådgiver i kommunen.

SVIMLENDE BILLIG KUNST

Brevet fra Tyskland fikk Halvorsen og kollegene til å klø seg i hodet. Noen Emil Stumpp hadde de aldri hørt om, men Google kunne fortelle at han er kjent for å portrettere politikere, kulturpersonligheter og andre kjendiser fra sin samtid. Munch bodde og jobbet lenge i Tyskland.

I Tyskland er Emil Stumpp godt kjent.

– Vi tenkte vi fikk sjekke hva bildene kostet. Det var en veldig overkommelig sum for to bilder ... forteller Halvorsen.

Til sammen 300 euro, altså i underkant av 3.000 norske kroner, skulle kunstnerens nevø ha for litografiene. Kommunen slo til.

– Sjansen for å kunne henge opp en original Munch på Tingberg er liten. Vi syntes dette var et artig alternativ. Jeg kan ikke bedømme kvaliteten på bildene, det er mest for å ha dem. Men jeg synes det er fine, særlig profilbildet, sier Halvorsen.

Med den tyske kunstforvalteren har all kommunikasjon foregått per brev, så det er ingen i kommunen som har snakket med denne Michael Stumpp noen gang. Men de tok sjansen på at både avsenderen og bildene, som riktig nok er kopier, var ekte. Like før jul kom de to portrettene fra 1925 i en rull i posten til Tingberg.

LAGET EGEN MUNCH-VEGG

Nå har Halvorsen og hennes kolleger laget en egen Munch-vegg i servicekontoret på Tingberg. Her henger de to litografiene signert den tyske kunstneren Emil Stumpp, han knapt noen i Løten hadde hørt om før bildene hans plutselig ble hengt opp i rådhuset.

Ved siden av dem henger et tresnitt av Tom Gundersen, lansert og solgt gjennom kunstbanken i forbindelse med 150-årsjubileet i 2014, og et bilde fra Munch-adopsjoner-serien til Unni Askeland.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat