Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Løtens lille under snart ferdig restaurert
For ti år siden reddet en gjeng løtensokninger Bøndernes Hus fra å bli revet. Nå, etter utallige dugnadstimer, nærmer den store salen seg ferdig satt i stand.

Publisert: 31.jan.2017 19:42
Oppdatert: 31.jan.2017 19:58

Da Bøndsen skulle klargjøres for riving for rimelig nøyaktig ti år siden, ble det fjernet panel fra bakveggen i den store salen. Et glemt veggmaleri, signert Paul-Lillo Stenberg, kom til syne. Maleriet førte til en fornyet interesse for skjebnen til det gamle, slitte forsamlingslokalet i Løten.

Engasjementet bredte om seg. For å gjøre en lang historie kort, sørget løtensokningenes brennende engasjement for at kommunestyrevedtaket ble omgjort. Anders Bronkens bidrag var spesielt viktig, og et andelslag på 130 personer overtok bygningen. Nå, ti år senere, etter et vell av dugnadstimer og god innsats fra fagfolk, har de nådd en milepæl for den store salen.

– Da vi tok over, var vinduer i stykker, kjelleren var gjennomvåt, og det luktet kattepiss da vi kom inn døra. Det er et lite under at huset står her, sier Vigdis Vingelsgaard, tidligere styremedlem i Bøndernes Hus, og konservator hos Anno museum av yrke.

GJENSKAPTE SALEN

Veggmaleriet er fra 1937, to år etter at Bøndsen ble bygget. På 80-tallet ble det gjort store endringer i salen. Døråpningen skulle utvides. Dermed forsvant noen meter av maleriet. Blant annet ble felespilleren borte.

For noen år siden ble maleriveggen gjenskapt. Malerikonservator Gun Barbro Løken tok jobben med å male opp igjen spillemannen og en furu, med utgangspunkt i et svart-hvitt-bilde fra 1982.

I sommer malte malermester Anne Louise Gjør opp igjen alt listverket i den store salen, på grunnlag av fargeundersøkelser. Funkisarkitekt Finn Poppe lot i sin tid art deco-stilen blomstre her.

– Salen sto flere år med umalte karmer, helt til Gjør kom og malte opp igjen listverket. Det er nå først vi ser hvor flott salen var opprinnelig, sier Vingelsgaard.

Til arbeidet har andelslaget fått mye støtte fra Sparebanken Hedmark, fylkeskommunen og kulturminnefondet. Selv har de gjort en stor dugnadsinnsats med vasking og maling.

Frivilligsentralen og Røde Kors er leietakere på Bøndsen. I tillegg leies den store salen, med scene og plass til 150–200 gjester, ofte ut.

TEMAKVELD MED BRÆNNE

Mandag 6. februar skal det arrangeres temakveld på Bøndsen. «Funksjonalismens farger og materialer» er overskriften. Malerikonservator Jon Brænne, som også gjorde fargeundersøkelsene i den store salen, skal holde foredrag. Det blir omvisning i huset, og Vingelsgaard skal orientere om restaureringen av salen.

Temakvelden arrangeres i samarbeid mellom Løten historielag, Fortidsminneforeningen og Bøndernes Hus.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke