23. okt
BORT MED TABUENE: – Jeg håper vi kan komme dit at det ikke er noe tabu å ha demens. Har du demens, har du en organisk hjernesykdom som du trenger forståelse for fra dem rundt deg, sier Ingunn Sigstad Moen på Lillehov.
 
Plass til både humor og alvor
– Vi kan tulle med hverandre og ha det artig sammen. Det er ikke sjukdom som står på agendaen hver dag, sier Ingunn Sigstad Moen på Lillehov.

Publisert: 03.okt.2016 09:53
Oppdatert: 04.okt.2016 13:05

Inn på tunet-gården Lillehov tilbyr dagaktiviteter til ni personer med demenssykdom. Lillehov og arbeidet som gjøres her, høster nasjonal anerkjennelse fra fagfolk.

Ingunn Sigstad Moen har drevet Inn på tunet-virksomhet siden 2004. Hun er opprinnelig sykepleier og har erfaring fra hjemmebasert omsorg. På Lillehov har hun og de andre ansatte med seg brukerne på dagligdagse aktiviteter. Den siste tiden har de plukket epler, bær og høstet i kjøkkenhagen. Også har de gått turer. Det gjør de året rundt.– Når du får en demensdiagnose, er det viktigste å holde seg i aktivitet. Samtidig er dét kanskje det vanskeligste. Vi prøver å være en startknapp for aktivitet og skapet et godt sosialt tilbud. Plutselig forsvinner førerkortet, jobben og alt på en gang. Da er det godt å ha et tilbud. Her møter de mange som har opplevd akkurat de samme som dem selv, sier Sigstad Moen.

MÅ TREKKE I SAMME RETNING

Lillehov er del av et nettverk av tilbud til personer med demens. De som har plass her, har gjerne hjemmebasert omsorg, aktivitetsvenn eller støttekontakt i tillegg.

– Det er ildsjeler overalt i Løten som drar godt sammen. Dess flinkere vi er til å samarbeide, dess lenger kan de som har demens bo i eget hjem. Det vil vi jo alle. Det er da vi får et demensvennlig samfunn til å fungere.

Brukerne på Lillehov har plass på dagsenteret én eller flere dager i uka. De blir hentet hjemme i nitiden om morgenen og fraktet hjem igjen i totiden. En del av dem faller inn i kategorien yngre med demens, altså de er under 65 år gamle, og disse kommer fra både Løten og Stange.

åpen dag på lørdag

Dagsenteret har stort sett hatt ventelister de siste årene, men de prøver å gi tilbud så raskt som mulig.

– Om noen lurer på om dette kunne være aktuelt for noen, kan de henvende seg til oss eller til demenskoordinator i kommunen. Det er viktig å vite om dem som har et behov, så kan vi tilby plass når vi har ledig. Det er kommunen som bestemmer hvem som skal ha plassene, sier Sigstad Moen.I morgen er det åpen dag på Lillehov. Sigstad Moen ønsker brukere, pårørende, sambygdinger og andre interesserte velkommen. Da skal den nye, én kilometer lange stien på området åpnes formelt av ordføreren, det blir natursti, gripping av marshmallows, kaffe, eplekake og trekkspillmusikk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke