Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
KARTLEGGING: Mattis Beck (f.v.), Krister Skoglund, Amund Løken og Leif Ove Bredvold fra Solør videregående skole, studiested Sønsterud, var med overingeniør Andreas Mickelson og de andre fra NIBIO ut i Løten for å kartlegge jord.BEGGE FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Sjekker Løten-jorda
Jordkartleggerne i NIBIO undersøker jorda der nye riksveg 3/25 skal bygges. Med seg ut i felt fikk de en videregåendeklasse.

Publisert: 10.okt.2016 06:13
Oppdatert: 10.okt.2016 06:26

I over ti år har Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) jobbet med å kartlegge jorda på Hedmarken. De siste ukene har de undersøkt jorda der riksveg 3/25 skal bygges gjennom Løten.

– Vi ville kartlagt jorda her uansett, men vi prioriterer områdene rundt den nye vegtraseen først. Vi burde kartlagt før planleggingen kom for langt, sånn at de kunne tatt hensyn til jordtyper da de skulle legge traseen, sier Ove Klakegg, senioringeniør.

NIBIO har det nasjonale ansvaret for å kartlegge dyrka mark. Hensikten er å undersøke jordas egenskaper for matproduksjon. Og den oppgaven er det viktig at noen tar, for faktisk er det sånn at vi her i landet har bygget ned hele 1,2 millioner dekar siden krigen.

BLE IKKE HELT OVERBEVIST

En videregåendeklasse fra naturbruk ved Solør videregående skole fikk en dag ute i felten sammen med NIBIO. 18-åringene går sisteåret på naturbruk på Sønsterud.

– De har et fag som heter naturforvaltning. Det er veldig ålreit for oss å komme oss ut av klasserommet og møte folk som jobber, sier lærer Ragnhild Kjeldsen.

Naturbrukselevene pleier å bruke tirsdagene utendørs. Sammen med NIBIO fikk de ta jordprøver og registrere ulike typer jord på pc.

– Det er artig å være ute og se hvordan ting gjøres, sier Leif Ove Bredvold (18).

Gjengen fra Solør virket likevel ikke helt overbevist om at det er kartlegging av jordtyper de kommer til å sikte seg inn mot.

– Joda, det er artig, men det er nok gjort på én dag ... sier Mattis Beck (18).

mye er bygget ned

I fjor undersøkte FAO, eller Food and agriculture organization of the united nations, som er organisasjonens fulle og hele navn, hvordan det står til med dyrka mark på verdensbasis. En tredel av jordsmonnet i verden er i fare på grunn av nedbygging, forurensing, erosjon og klimaendringer, viser undersøkelser. Derfor mener NIBIO at det er viktig at vi passer på den jorda som er igjen, spesielt kornjorda. For å kunne gjøre det, trengs det informasjon om hvor den beste jorda befinner seg. Ifølge Ove Klakegg peker pilene mot Hedmarken.

– Hedmarken i seg selv er et stort matfat. Dette er den delen av landet som har størst potensial for ulike produksjoner. Det er mye næringsrike jordtyper her, sier Klakegg.Området han, de andre fra NIBIO og Solør-gjengen undersøkte, tilhører Tønseth gård. Kartleggingen av Hamar og Stange er så å si ferdig, og de siste to ukene har NIBIO jobbet med å kartlegge Løten-jord.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke