Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
rå kraft: Verdens sterkest skogsmaskin, og første hybrid-skogsmaskin, har vært på besøk i Løten. Det finske firmaet Logset står bak maskinen. Så langt er det produsert to eksemplarer av den, hvor den ene er solgt til Frankrike.BEGGE FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Verdens sterkeste lekte seg i Løtens skoger
Verdens sterkeste og mest moderne skogsmaskin veier 28 tonn, har 520 hestekrefter og går på strøm og diesel. Nå har den lekt seg i Løtens skoger.

Publisert: 13.okt.2016 13:39
Oppdatert: 13.okt.2016 15:32

Med enorm kraft griper maskinen tak i et digert tre, legger det i bakken som om det skulle veie like mye som en fyrstikk, flerrer av greinene og kapper stamme i perfekte lengder. Så gyver beistet løs på neste tre.

– Dette er skogens Tesla, for å si det litt flåsete. Dette er nytenking i skogbruket; finnene vet hva de driver med, sier Kai Eriksen, daglig leder i Telemark-firmaet Skogservice. Det er i samarbeid med Skogservice at finske Logset, som står bak hogstmaskinen, viser fram vidunderet til entreprenører i Norge. De har besøkt Sande i Vestfold og Løten. Teknikken 12H GTE Hybrid er bygget på, er ifølge Logset og Skogservice revolusjonerende innen skogsmaskinindustrien.

– Før vi kom til Norge, viste vi den fram i Skottland. Det finnes bare to eksemplarer av denne maskinen, i tillegg har vi en under produksjon nå. Den første ble solgt til Frankrike, forteller Tapio Ingervo, administrerende direktør hos Logset.

er en verdensnyhet

De fleste store skogsmaskiner kommer fra Finland eller Sverige. Logset har produsert maskiner sin 1992. De holder til i Vaasa.

– I Norge har dere både laks og olje. Vi har bare skogen, sier Ingervo spøkefullt.

Med den nye hybridmaskinen har det finske firmaet gjort seg bemerket. En rekke fagblader verden over har skrevet om den.

Beistet har en prislapp på rundt fem millioner kroner.

– Det er første gang vi anvender hybrid i en sånn type maskin. Den utnytter hybridsystemet sånn at den før ekstra kraft når den trenger det. Maskinen sparer 20–25 prosent av brenselet, samtidig som kraften øker, sier Ingervo.

– Fra før var vi kjent for å lage solide og sterke maskiner, men nå kan vi også presentere en som også er miljøvennlig.

– Med det grønne skiftet i Norge er dette helt i tiden, sier Kai Eriksen fra Skogservice.

SKUELYSTNE TROPPET OPP

Den elektriske energien som hybridsystemet genererer, gir ekstra kraft til hoggeren, som fra før er utstyrt med en 7,4 liters Agco Power-motor. Kranene har en rekkevidde på 11 meter, og de åtte hjulene har 78 centimeter breie dekk. For å nevne noe.

En flokk maskininteresserte karer hadde troppen opp i skogen hos Bear Wood mellom Brenneriroa og Budor onsdag. Der meide maskinen ned det ene treet etter det andre. Hamar Arbeiderblad fikk være med på en prøvetur i den lille førerhytten og se revolusjonerende skogshybridteknologi og imponerende krefter i sving på nært hold.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke