buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Skulle kjøpe båt, endte med sau
Egentlig var planen å kjøpe båt. Men plutselig satt de der, Mette Stikholmen og Lasse Schau, med en flokk kyr og fem arvede spælsauer.

Publisert: 13.sep.2017 06:23
Oppdatert: 13.sep.2017 06:31

60 urnorske sauer trasker rundt innenfor gjerdet på Johanstad bruk ved Rokosjøen. I fjøset står en flokk med lam, ikke av den Lambi-hvite importvarianten, dem vi hentet fra Storbritannia på 1800-tallet, men av den urnorske, raggete typen. Spælsau, en rase som var utrydningstruet for inntil ti år siden, er Mette Stikholmen og Lasse Schaus store hobby.

byttet bort kua …

I voksen alder flyttet paret sammen i en enebolig i utkanten av Hamar. De snakket om å kjøpe båt, men sjøfartsplanene strandet den dagen Lasse kom over en annonse fra en kar i Vestfold som skulle selge noen kyr. Lasse hadde lenge ønsket seg ut på landet, og nå gjorde han kort prosess: En hestehenger ble koblet på bilen, turen gikk til Vestfold, og en fin, liten buskap ble med hjem igjen.

Mattilsynet ble dog ikke imponert. Selv om dyrene vassa i halm til oppunder magen, var kuhold i enebolig i gråsonen av regelverket.

– Jeg hadde lest meg opp på hvordan jeg skulle håndtere dyra, og sørget for skikkelig innhegning til dem i naboens havnehage, men jeg hadde ikke studert lover og regler så grundig, forteller Lasse.

Landbrukskontoret anmodet paret om å finne seg en mer egnet eiendom for dyrehold, og slik var det de havnet på Johanstad bruk. Etter en stund var det likevel takk og farvel til kuene. Men omtrent samtidig, for 13 år siden, hadde det seg sånn at en nabo ved Rokosjøen skulle flytte. Av ham arvet paret fem spælsauer.

– Så gikk det et to uker, før vi fant en lapp på fjøsdøra om at vi måtte være forsiktige når vi gikk inn. Der var det plassert en diger vær! forteller Mette.

bevaringsverdige dyr

Arven fra naboen ble starten på et urnorsk eventyr. I dag har paret 60 godlynte mordyr traskende rundt husveggene. Teller man med lammene, er det snakk om rundt 140 dyr på det meste.

Spælsauen regnes som bevaringsverdig. For inntil ti år siden var den utrydningstruet. For å få opp bestanden igjen, ble det på 1900-tallet satt opp avlsstasjoner.

– Nå har rasen tatt seg opp igjen, forteller Stikholmen, som sitter som leder i fylkeslaget fra gammelnorsk spælsau og for øvrig er kjent i Løten som formannskapsrepresentant.

Spælsauen gir særegne skinn, kjøttet et mørt, og i levende live er dyrene noen kløppere på å ivareta kulturlandskapet. I tillegg hevdes det at de er ørlite granne smartere enn annen sau, blant annet kan de være at en ulv har streifet forbi. Tap til ulv har paret ved Rokosjøen aldri hatt, men de har mistet to sauer til gaupa.

Selv om det fra Johanstad bruk selges en del dyr og skinn, er ikke saueholdet noen inntektskilde. Begge hobbybøndene har jobber ved siden av: Mette hos Norsk Tipping, Lasse som aktivitetsleder på vedsentralen i Elverum.

Sauene er selvberget på dagtid. De tusler en runde i Mosjømarka, før de kommer tilbake i samlet flokk langs Rokosjøvegen om kvelden. Der har mange fått stifte bekjentskap med dem. For selv om det hevdes at de har en smule mer vett mellom ørene enn engelsk importsau, har heller ikke disse skjønt at det finnes smartere steder å ta seg en hvil enn midt i vegbanen …

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat