Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
SLAKTERI: Jan Stei­nar Mar­ken vi­ser fram slak­te­ri­et som i lø­pet av noen uker vil være klart til å ta imot dyr. Her­et­ter blir det slutt på mye av den kost­ba­re trans­por­ten til og fra Bro­vold-slak­te­ri­et på Stan­ge. FOTO: Chris­ti­an E. Berg­heim
 
Bygger nytt slakteri til fem millioner kroner
Løiten Hjorteoppdrett investerer i nytt slakteri med eget kjøkken. Målet med storsatsingen er å kunne ferdigstille mer hjortekjøtt hjemme på egen gård.

Publisert: 31.des.2016 15:35
Oppdatert: 31.des.2016 15:41

Vi befinner oss i Nordbygda, omtrent en kilometer rett nord for Myklegard. En enorm haug med gulrøtter langs Heimdalsvegen gjør det klart at vi er på rett sted.

Mellom dyrefôr og traktorer møter vi Jan Steinar Marken, som driver oppdrettsselskapet sammen med kona Ragnhild Krogstie. Marken forteller om gode tider i kjøttbransjen.

– Det går veldig bra. Vi klarer ikke skaffe nok kjøtt til å dekke etterspørselen, sier han.

Marken og kona har for tiden 170 hjort gående fritt rundt på den store eiendommen. I løpet av et vanlig år slaktes rundt 60 dyr og selges som mat til privatkunder over hele Østlandet.

– Det er vanlig norsk hjort, som også finnes vilt ute i naturen her. Vi får stadig vekk besøk av ivrige villbukker som skal snuse på hunndyrene våre, smiler han.

Slakter dyrene selv

Fram til nå har oppdretterne vært avhengige av ekstern hjelp for å slakte dyr og foredle kjøttet, men det skal det nå bli slutt på. De siste månedene har et splitter nytt slakteribygg tatt form på eiendommen. Nå gjenstår bare siste finpuss før det nye tilskuddet kan tas i bruk.

– Nybygget sto klart til jul. Jeg må bare vaske gulvet og legge et lag med epoksy, og så er det ferdig, sier Marken.

Selve bygningen har kostet 4,5 millioner kroner. I tillegg kommer utstyr og interiør for rundt en halv million.

– Pluss moms, presiserer Marken – som er sikker på at investeringene vil lønne seg på sikt.

– Målet er å øke kapasiteten og tjene inn utgiftene, sier han.

Vurderer ansettelser

Hjortebonden gir HA en kort omvisning inne i det nye lokalet som ennå ikke er helt ferdig. Ved siden av den hvite og sterile slaktehallen finner vi et stort kjøkken med mulighet for foredling av kjøttprodukter fra hjort og elg.

– Vi regner med å bli helt ferdige og få godkjenning av Mattilsynet i løpet av januar, sier han.

På grunn av etterspørselen har Marken kjøpt 100 dyr som ligger frosset ned på Vestlandet. Når nybygget er offisielt innviet blir skrottene fraktet til Løten for foredling og salg. Kanskje blir det også flere ansatte etter hvert.

– Vi må nok ha flere folk til å hjelpe til, men først får vi se hvordan det går i starten, sier han.

Nå som høysesongen er over satser Marken på noen litt roligere måneder.

– Det er mest travelt mellom september og jul. Da skal «alle» ha indrefilet og biff, avslutter han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GLADE DAGER: Hjor­ten i Nord­byg­da le­ver lyk­ke­lig uvi­ten­de om hva som ven­ter. Hjorte­kjøtt er po­pu­lær fest­mat på nors­ke mid­dags­bord. FOTO: Chris­ti­an E. Berg­heim
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat